Незаустављиви пожари харају Калифорнијом

Агенције
Незаустављиви пожари харају Калифорнијом

Хиљаде ватрогасаца и даље се боре с најгорим пожаром у историји Калифорније који је већ однио више од 30 живота и далеко је од тога да је обуздан, а више од 200 особа сматра се несталима.

У недјељу је на путањи “Camp Firea” пронађено шест тијела, чиме је тај пожар који се шири од четвртка сјеверно од Сакрамента, најсмртоноснији у историји те државе, након Griffith Park Fiera 1933. године.

Шериф округа Бут, Кори Хонеа објаснио је да траје јако тешка потрага за тијелима те да власти и даље немају вијести о 228 особа.

“Има толико згаришта у неким подручјима да је јако тешко одредити могу ли тамо бити тијела”, рекао је о ватри која је већ разорила више од 45.000 хектара и око 6.453 кућа.

Јаки вјетрови са сјевероистока дували су у регији, гдје је 4.500 ватрогасаца радило на температури до 20 степени предвиђених током дана и без капи кише до краја мјесеца.

Ватрогасце са свих страна САД-а прате антрополози и лабораториј ДНК анализе за идентификацију тијела, од којих понекад остају само дијелићи костију. Град Парадајз је дословно збрисан и пружа слику судњег дана.

Ујутро је Camp Fire био тек 25 одсто под контролом, али његова површина је смањена на 4.500 хектара. Вјетар компликује задатак ватрогасаца који се боре с другим пожаром, Woolsey Fire у западном предграђу Лос Анђелеса, близу Малибуа.

Опасни вјетрови Санта Ана, врући и суви који долазе с континента дували су брже од 50 km/h по жеравици која је већ прогутала 37.000 хектара.

Према посљедњим подацима калифорнијске ватрогасне агенције CalFire, Woolsey Fire који је однио два живота, данас је био тек 20 одсто под контролом.

Више од 250.000 људи добило је налог за евакуацију из домова у регији близу Сакрамента, Малибуа и околине. У та два случаја, тачни узроци избијања пожара још нису утврђени.

Трећи пожар, Hill Fire у округу Вентура, сјеверозападно од Лос Анђелеса и Малибуа у понедјељак је био 75 одсто под контролом. Због тог пожара евакуисани су становници Таузенд Оукса гдје је један маринац у петак навече отворио ватру у једном бару и убио 12 особа након чега је починио самоубиство.

У Малибуу ће школе остати затворене најмање до 19. новембра.

У суботу је Доналд Трамп критиковао лоше управљање шумама, а ту оптужбу шеф синдиката калифорнијских ватрогасаца Брајан Рајс је оцијенио “опасно лошом”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана