Лавров: Апсурдне тврдње да Москва покушава да подијели Европу

Срна
Лавров: Апсурдне тврдње да Москва покушава да подијели Европу

Москва - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да су апсурдне тврдње да Русија покушава да подијели Европу.

“Тврдње да Русија покушава да ослаби или подијели Европу су апсурдне. Ми упорно говоримо о свеобухватној сарадњи, на једнаким основама, на европском континенту, у складу са принципима једнаке и недјељиве безбједности за све”, рекао је Лавров за словачки лист “Правда”.

Он је рекао да је у том смислу добро позната иницијатива предсједника Владимира Путина да се успостави заједнички економски и хуманитарни простор од Атлантика до Пацифика.

“Важно је да се разумије да руска спољна политика нема идеолошку позадину и да је наш главни критеријум процјене партнера њихова спремност да развијају односе са Русијом на основу једнакости и узајамне користи уз поштовање међународног права и обостраних интереса”, рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, Русија је отворена за конструктивну сарадњу са заинтересованим странама, не само у Европи.

“Штавише, ми смо спремни да сарађујемо у мјери у којој су за то спремни наши партнери. Увјерен сам да већина европских грађана жели миран и просперитетан европски континент и да не жели да се враћа у вријеме конфронтација као што је то било у вријеме хладног рата”, истакао је Лавров, пренио је ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана