Извињење аустралијске компаније: Нисмо знали да је то био логор смрти

Срна
Извињење аустралијске компаније: Нисмо знали да је то био логор смрти
Извињење аустралијске компаније: Нисмо знали да је то био логор смрти

Београд - Аустралијска компанија “Valley Eye Wear” извинила се након што су њене рекламе снимљене у усташком концентрационом логору Јасеновац изазвале оштре критике на друштвеним мрежама, те додала да је спотом само хтјела да искаже “поштовање према архитектури”.

“Нисмо знали да је то био логор смрти у том тренутку. Нисмо хтјели никога да увриједимо. Ми смо пристојан бренд. Извињавам се свима који су увријеђени”, изјавио је директор фирме Мајкл Кроули, објављено је на сајту британског ББЦ-ија.

Он је објаснио да су посјетили Јасеновац на пола часа и то након затварања.

ББЦ је навео на свом порталу и да је Јасеновац био концентрациони логор и логор смрти, који је од 1941. године до 1945. године био под контролом хрватског усташко-фашистичког покрета, савезника нацистичког режима Адолфа Хитлера.

Та аустралијска компанија, која се бави продајом наочара, снимила је недавно рекламни спот и фотографије поред споменика жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац, а што су бројни корисници друштених мрежа оштро осудили.

“Престаните да користите овај симбол патње Срба, Јевреја и других у својој кампањи. Знате ли ви шта је Холокауст?”, написала је на њиховом налогу Тњиттер једна жена из Бањалуке.

Медији су пренијели да је на профилу компаније на мрежи Инстаграм поред једне фотографије наведено да је снимање обављено у Хрватској поред споменика “у знак сјећања на стотине хиљада људи који су страдали на овом мјесту”.

Током Другог свјетског рата у злогласном логору Јасеновац страдало је 700.000 жртава усташког злочина.

Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, те 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана