Израелци тврде: САД припремају бомбардовање Ирана, речено нам је у УН!?

Агенције
Израелци тврде: САД припремају бомбардовање Ирана, речено нам је у УН!?
Израелци тврде: САД припремају бомбардовање Ирана, речено нам је у УН!?

Јерусалим - Америчка администрација разматра идеју бомбардовања иранских објеката који су повезани са нуклеарним програмом те земље, пише “Јерусалим пост”, позивајуćи се на дипломатске изворе у УН.

“Ради се о форсираном бомбардовању које ćе имати један, конкретан циљ”, наводи израелски лист ријечи извора.

У дискусији о том питању учествују високи војни званичници, представници Пентагона и савјетници предсједника САД Доналда Тампа, наводи лист.

Та одлука је била тема разговора у Бијелој куćи и прије недавне изјаве Ирана о повеćању производње уранијума, наводи се у саопштењу.

Сам предсједник Трамп, према писању листа, не показује ентузијазам за војно рјешење иранског проблема, али ипак може да да свој пристанак на савјет државног секретара САД Мајка Помпеа.

Раније је Иран саопштио да ćе у наредних 10 дана пробити ограничење залиха уранијума које су одређене нуклеарним споразумом Техерана са свјетским силама. Иран је упозорио да има потребу за обогаćеним уранијум до 20 одсто, што је само корак од нивоа довољног за израду нуклеарног оружја. Техеран је веć учетворостручио производњу ниско обогаćеног уранијума и објавио да ćе повеćати нивое обогаćивања уранијума “на основу потреба земље”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана