Ердоган прогласио побједу у првом кругу избора за предсједника

Танјуг
Ердоган прогласио побједу у првом кругу избора за предсједника

Анкара - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је побједу у првом кругу на данас одржаним предсједничким изборима, на којима је, према још незваничним резултатима, освојио нови мандат, али овога пута са извршним овлашћењима.

"Нација ми је повјерила одоворност председавања и извршне дужности", рекао је 64-годишњи Ердоган у говору из Истанбула, који је преносила телевизија.

Он је прогласио и побједу Народног савеза, изборне коалиције његове Странке правде и развоја и мале Странке националног покрета (МХП) на парламентарним изборима, наводећи да имају парламентарну већину у скупштини од 600 посланичких мјеста, преноси АП.

"Надам се да нико неће покушати да баци сијенку на резултате и науди демократији, како би сакрио свој сопствени неуспјех", рекао је Ердоган.

Портпарол главне опозиционе Народне републиканске партије Билент Тезџан, наиме, тврди да је прерано прогласити побједу Ердогана на предсједничким изборима јер, као наводи, гласови из највећих градова још нису пребројани.

Тезџан је на конференцији за новинаре, позивајући се на податке те партије, рекао да ће бити другог круга избора, преноси Ројтерс.

Он тврди да је само 39 одсто гласова пребројано, а да је по томе Ердоган освојио 51,7 одсто гласова на предсједничким изборима.

С друге стране, портпарол турске владе Бакир Боздаг рекао је да је Ердоган побједио на предсједничким изборима, након што су прелиминарни резултати показали да он води, послије више од 95 одсто пребројаних гласова.

Боздаг је на свом налогу на Твитеру рекао да је турски народ изабрао Ердогана као првог предсједника Турске, који ће извршна овласћења према новом систему.

Према том систему, укида се функција премијера.

Прелиминарни резултати предсједничких и парламентарних избора у Турској, на основу око 90 одсто пребројаних гласова, показују да актуелни предсједник Реџеп Тајип Ердоган и његова Странка правде и развоја (АКП) убједљиво воде у изборној трци.

На предсједничким изборима Ердоган је освојио 52,8 одсто гласова, показују резултати на основу 95,1 одсто пребројаних гласова, преноси Ројтерс позивајући се на турске медије.

Када је ријеч о резултатима парламентарних избора, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 42,68 одсто гласова, показују резултати на основу 95,2 одсто пребројаних гласова.

Главна опозициона, Народна републиканска партија, освојила је 22,55 одсто гласова, док је савезник Ердоганове партије Странка националног покрета (МХП), добила је 11,28 одсто гласова, наводе медији.

Прокурдска Народна демократска партија освојила је 10,94 одсто гласова, чиме је нешто изнад цензуса од 10 одсто за улазак у парламент, показују прелиминарни резултати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана