ЦИА: Државна безбједност финансира “Хуавеј”

Срна
ЦИА: Државна безбједност финансира “Хуавеј”

Лондон - Америчка Централна обавјештајна агенција /ЦИА/ саопштила је да компанију “Хуавеј” финансира кинеска државна безбједност, објавио је данас британски лист “Тајмс”.

ЦИА је оптужила “Хуавеј” да је добио новац од кинеске Националне безбједносне комисије, Народне ослободилачке армије и посебног огранка кинеске обавјештајне мреже, пише лист, позивајући се на неименоване изворе.

“Хуавеј” је одбацио оптужбе као неосноване. “Немамо намјеру да коментаришемо потпуно неосноване оптужбе, изнесене без трунке доказа и то од неименованих извора”, рекао је представник компаније листу “Тајмс”.

Амерички државни секретар Мајкл Помпео недавно је упозорио да би Вашингтон могао да обустави сарадњу са неким “значајним стратешким партнерима” који користе технолошке системе “Хуавеја”.

“Хуавеј” се већ извјесно вријеме суочава са оптужбама да је повезан са кинеском Владом и да чак шпијунира за њу, што је компанија одбацила.

Шеф финансија “Хуавеја” Менг Ванжу ухапшена је у Канади у децембру прошле године на захтјев САД због кршења америчких санкција против Ирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана