Сусрет Трампа и Путина шанса за рјешење косовског питања?

Агенције
Сусрет Трампа и Путина шанса за рјешење косовског питања?
Сусрет Трампа и Путина шанса за рјешење косовског питања?

Велика шанса да питање Косова и Метохије буде ријешено до почетка сљедеће године јесте сусрет руског и америчког предсједника Владимира Путина и Доналда Трампа у Хелсинкију овог мјесеца.

Како сазнаје Блиц у дипломатским круговима, то је план засад, али и план српског државног врха и предсједника Александра Вучића да се након мноштва неуспјешних покушаја ствар ријеши у Бриселу договором Београда и Приштине.

- Европа нема ни снаге, ни воље, ни могућности да натјера Албанце да ураде нешто. Зато је идеја да се о овом суштински важном питању за нас договоре Путин и Трамп, а да потом Европа то прихвати као коначно. Све очи су усмјерене на састанак у Хелсинкију 16. јула - наводи извор листа из дипломатских кругова.

Ово практично значи да ће процес ићи обрнутим током, што не би био проблем ако се дође до резултата. Јасно је да ће двојица предсједника за тему Косова имати минут или неколико реченица, али је према ријечима добро обавијештеног саговорника, то је сасвим довољно да се све помјери с мртве тачке и нађе рјешење.

- Трамп и Путин ће до краја године одлучити о Косову. То је озбиљна шанса да се дође до рјешења. Џаба опције које нуди ЕУ када ниједна од страна на њих не пристаје - истиче исти извор.

Вучић је прошле седмице телефоном разговарао са Џоном Болтоном, Трамповим савјетником за националну безбједност. Иако детаљи разговора непознати, чињеница је да је Болтон одличан познавалац прилика на Балкану и да има пријатељски став, наводи саговорник листа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана