Приштина се наоружава

Глас Српске
Приштина се наоружава

Београд - Приштинске власти желе да формирају своју војску, а ових дана упада оне и њихови савезници раде на опремању Косовских безбједносних снага (КСБ) у тежњи да то и остваре.

Управо су КСБ, наводи се, претеча војске коју косовске власти желе, јер ће, како су Албанци замислили, оне у перспективи бити трансформисане у оружане снаге.

Ових дана, како се наводи, помоћ у опреми упутиле су им САД, па су косовски премијер Рамуш Харадинај и амбасадор САД у Приштини Грег Делави потписали уговор о опремању КСБ војним возилима америчке производње.

Ријеч је о вишенамјенским теренским возилима високе покретљивости које производи америчка компанија “АМ Џенерал”. Ова вијест је за косовског премијера велики догађај за људе на Косову који је казао и да су КСБ најбољи примјер сарадње са САД и НАТО.

Готово у истом периоду, у приштинским медијима се појавила и вијест да су се амерички државни секретар и министар одбране сагласили да додијеле 10 милиона долара за КСБ.

Приштински медији раније су навели да су америчко Министарство одбране и Стејт департмент одобрили програм за Косово који ће помоћи да КСБ повећају своје капацитете како би “предузеле антитерористичке акције.

У оквиру овог програма, САД ће донирати КСБ војна возила, опрему за комуникацију и помоћ у обуци особља.

План Албанаца са Косова је да би војска требало да има 8.000 људи, од чега би 3.000 припадало резервном саставу. Оружје би се набављало са разних страна, рецимо из Туске, која је иначе својевремено Косову донирала 20 оклопних турских транспортера “кобра”. Осим тога, припадници КСБ користе и пушке чији је један од произвођача Турска. Такође, већ неко вријеме косовске власти говоре и о набавци хеликоптера, а једна од земаља од које би они могли да буду купљени управо је Турска. Било је ријечи и о набавци још стрељачког наоружања, аутоматских пушака, противавионске артиљерије, минобацача и муниције, па чак и тенка, посредством фирме из Катара која се бави продајом оружја.

Тачи

Косовски предсједник Хашим Тачи, је прије само 10 дана поново нагласио албанске тежње да се КСБ трансформишу у војску Косова, рекавши да ће КСБ бити “мултиетничка војска према НАТО стандардима, свеобухватна, у служби мира и стабилности”.

- Биће војска са јасном перспективом и визијом за чланство у НАТО. Биће одбрамбена војска којој ће циљ такође бити учешће у мировним међународним мисијама. Ни под којим условима неће бити пријетња - рекао је Тачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана