Малтешки љекари пустили да беба умре у мајчином стомаку јер је отац Србин?

novosti.rs
Малтешки љекари пустили да беба умре у мајчином стомаку јер је отац Србин?
Малтешки љекари пустили да беба умре у мајчином стомаку јер је отац Србин?

Београд - Беба српско-румунског брачног пара преминула је почетком овог мјесеца у болници “Матер Деј” на Малти,

 

а да није ни угледала свијет, пишу Вечерње новости.

Тај лист преноси писање малтешких медија, који пак наводе да је дјевојчица умрла у мајчином стомаку услијед немара љекара, јер су они били забринути око наплате трошкова порођаја, будући да отац није са територије Европске уније, те су одуговлачили пријем породиље.

Због овог страшног догађаја, родитељи бебе, отац Србин и мајка Румунка, тужили су особље болнице. Како тврди овај брачни пар, трудноћа је протицала у најбољем могућем реду, све док жена није дошла у болницу почетком јуна како би дјевојчицу донијела на свијет, пишу даље Новости.

“Лекари су више били забринути за плаћање болничких трошкова него за живот наше бебе, која је умрла. Недостатак професионалне разборитости, марљивости и бриге особља болнице и власти, директно или индиректно су одговорни за овај исход”, рекли су родитељи за медије с Малте.

Мајка дјевојчице, као држављанка Европске уније, носилац је европске картице здравственог осигурања, којом стиче право на бесплатан медицински третман, или смањену накнаду у случају хитне помоћи у јавним болницама. Упркос томе, особље здравственог центра “Матер Деј” потрошило је вријеме рјешавајући “проблем” како ће отац Србин платити трошкове порођаја у државној болници. Због тог немара и одуговлачења, ситуација се искомпликовала и беба је умрла.

Родитељи бебе тужбу су поднијели против генералног директора здравствених служби, главног владиног медицинског службеника, премијера, министра здравља, његовог сталног секретара, извршног директора у болници “Матер Деј”, директора службе за негу и главног тужиоца. Затражено је да у року од 15 дана исплате родитељима одштету, уз задржавање права на даље правне радње.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана