Ђурић: Шта год у преговорима добијемо биће боље од тренутног

Танјуг
Ђурић: Шта год у преговорима добијемо биће боље од тренутног
Ђурић: Шта год у преговорима добијемо биће боље од тренутног

Београд - Разговори у Бриселу били су тешки, али морамо да будемо свјесни посљедица евентуалног непостизања договора, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

У разговору за РТС он каже и да шта год да у преговорима добијемо, биће више од онога што имамо сада.

Након још једне рунде дијалога у Бриселу о нормализацији односа између Београда и Приштине Ђурић наводи да се слаже да су разговори били међу најтежима до сада, илуструјући такву оцену нервозом и изјавама Харадинаја и Тачија, у којима су те пријетње ратом и насиљем, те огољено инсистирање на пуном признању независности.

Напомиње, међутим, да морамо бити свјесни да смо суочени с дилемом - да ли договор желимо или не.

“Треба да будемо свесни последица евентуалног непостизања договора - не било каквог, већ који би задовољио интересе Србије”, упозорио је Ђурић.

Питање Косова је повезано и са питањем економског напретка, објашњава директор Канцеларије за КиМ.

“Ако не би било договора, не би ствари остале какве јесу. Наредне три, цетири, пет година бисмо сигурно вратили земљу и регион у сукобе. Не би било мира. Не бисмо могли да осиграмо да деца неце опет гинути. Зато нам је та врста договора важна. Увек има тешког условљавања. Немојте да мислите да можемо да наставимо са економским опоравком, ако не буде решења”, рекао је Ђурић.

Од тога ће зависити и односи са ЕУ и радна места, наводи Ђурић, те додаје да и то може да буде политички избор грађана, легитиман, али да у том случају такође треба бити свјестан посљедица.

Никоме, указује Ђурић, ни предсједнику ни влади не пада на памет да прихвата нешто што не би задовољило интересе Србије и Срба на КиМ.

“Председник Вучић неће прихватити признање. Сваки пут пита и понавља питање: Шта можемо да добијемо за Србију, с обзиром на то да немамо готово ништа, 18 година нема ефективне контроле, од најбаналнијих ствари до важних. Ко је убио Оливера Ивановића? Наша полиција не може ни чауре да погледа, морамо да се бавимо обавештајним радом. Али шта год да добијемо бице више од онога што имамо данас”, рекао је Ђурић.

Како напомиње, за интересе Србије не бори се само у Бриселу, већ и у разговорима са осталим званичницима - Русима, Американцима, француским предсједником Емануелом Макроном, од којег је, подсјећа, добијена јавна подршка за постизање компромиса.

“Покуцаћемо на свака врата да покушамо да придобијемо подршку за нашу позицију”, поручио је Ђурић.

На питање како ће се реаговати на позив Бошњачког националног вијећа Беџету Пацолију да посјети Нови Пазар као “министар спољних послова Републике Косова”, Ђурић каже да ће одговор бити достојанствен и одговоран.

“Реаговаћемо супротно од онога што очекују. Очекују да ћемо нервозно да реагујемо, а реаговаћемо озбиљно и одговорно, сачуваћемо достојанство Срба, нико неће дивљати. Реаговаћемо на начин примерен држави”, рекао је Ђурић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана