Вјерници СПЦ у Љубљани против митрополита Јована

Г.С.
Вјерници СПЦ у Љубљани против митрополита Јована

Љубљана - Митрополит загребачко љубљански Јован одбио је данас да у Љубљани разговара са члановима Одбора за изградњу Културно пасторалног дома у том граду који су тражили објашњење од њега због чега је распустио Одбор који је прикупио 1,6 милиона евра за градњу Дома који је био окупљалиште свих Срба у Словенији.

Члан Одбора, угледни новинар и члан Српског културног центра Данило Киш у Љубљани, Петар Дамјанић рекао је да је данас десетак чланова Одбора, угледних Срба из Словенија, митрополита сачекало испред Храма Ћирила и Методија и покушало са њим да разговара, што је он веома дрско одбио ријечима: „Не учи поп владику” и „Ви ћете мене учити?!”

Дамјанић каже да су чланови Одбора покушали да затраже објашњење митрополита Јована због чега је распустио Одбор, који он није ни основао, и који је успио да сагради Културно пасторални дом у центру Љубљане за шта је прикупио 1,6 милиона евра донација.

-         Најмање новца дала је сама митрополија свега 10.000 евра, а највеће донације успијели смо да обезбједимо ми у предузећима овдје у Словенији. Послије свега што смо учинили и шта смо дочекали, одлучили смо да више нећемо ћутати јер ми као чланови Одбора нисмо подложни никаквим канонским прописима, казао је Дамјанић.

Он је рекао да је митрополит, када је распустио Одбор у новембру 2011. године, закључао Парохијски дом у којем су се до тада окупљала српска дјеца у Словенији и учила матерњи језик, играла фолклор и покушавала да се одупру асимилацији и сачувају свој језик, традицију и културу.

-         Миторополит Јован данас је по други пут злоупотријебио храм Светог Ћирила и Методија у Љубљани и у храму нас оптужио да смо невјерници који пишу петиције против њега. Ми нисмо невјерници, нисмо писали никакве петиције, али јесмо у интерним писмима добре намјере, која никада нису објављена, покушавали да упозоримо релевантне људе и институције шта се то дешава у СПЦ овдје у Љубљани, каже Дамјанић.

Он је додао да је Одбор, који је митрополит смијенио, заједно са оцем Пераном Бошковиће дигао СПЦ у Словенији из пепела и да су Срби у тој земљи постали уважавана заједница, а њени представници радо видјени гости у највишим институцијама ове земље.

-         Чекали смо годину да нас митрополит прими и да са њим разговарамо. Покушавали смо да урадимо све да ово не изадје у јавност и да се ријеши на цивилизован начин без публицитета, али митрополит то није желио. Ми нећемо пристати ни на чију самовољу и нећемо више ћутати, рекао је Дамјанић.

Истакао је да митрополит стално говори о наводним великим дуговима Црквене општине Љубљана, а да је у задњих пола године у Љубљану поставио четири свештеника, што је нелогична одлука уколико је тачно да нема новца.  

Миторополит загребачко љубљански Јован присуствовао је данас завршници „Веселих дана српске дијаспоре Словеније” који се одржавају сваке године у организацији Савеза српске дијаспоре Словеније.

Како су раније објавили медији, градоначелник Љубљане Зоран Јанкович у писму патријарху српском Иринеју исказао је своју забринутост због одлуке митрополита загребачко љубљанског Јована да разрјеши в.д. старешину храма Светих Ћирила и Методија у Љубљани Перана Бошковића, истичући да он ужива велики углед у Словенији.  

„Верујем да вам је познато да је у посљедње вријеме у Љубљани унутар српске заједнице и у круговима око цркве дошло до немилих догађаја, који ме онеспокојавају. Сигуран сам да су и до вас дошле информације о несугласицама на релацији Загреб-Љубљана. Лично ми је због тога искрено жао, пошто су Срби у  Словенији, већ дуги низ година узор и примјер добро организоване заједнице, окупљене око православне цркве и свештеника Перана Бошковића, који у Љубљани ужива велики углед, написао је Јанкович у писму патријарху.

Истакао је да је Љубљана учинила све што је било у њеној могућности да се обнови црква Светих Ћирила и Методија, те да је забринут због уклањања свештеника Бошковића са чела тог пројекта, који су заједно подржали и који мора бити квалитетно завршен.

Патријарху су истим поводом писма упутила и сва српска удружења у Љубљани, као и водећи интелектуалци, попут режисера Душана Јовановића, инжењера Саве Дурутовића, угледних адвоката, новинара, привредника Срба који живе у Словенији.

Чланови  Одбора за изградњу културно-пасторалног дома у Љубљани написали су у писму патријарху и Синоду да су градњу дома започели пре пет година као мјесто на којем би вјерници СПЦ и српски народ требало да се окупља, организује вјерске, културне и просвјетне дјелатности и да је протојереј  Бошковић, свештеник који ужива велики углед и утицај највише допринои побољшању представе о српском народу и добром гласу о Србима у Словенији.

- Помогла су нам бројна словеначка предузећа, установе и појединци, Срби и  Словенци, тако да смо што у новцу што у радним прилозима сакупили близу 1,5 милиона евра. Међу значајним донаторима су још и град Љубљана, Влада  Србије те Влада Републике Српске, навели су чланови Одбора.

- Неки људи из Митрополије, о чијим се злоупотребама  високе црквене институције већ годинама прича јавно по Трсту, Загребу, Љубљани и Београду, већ дуже времена воде интензивну кампању против чланова Одбора и против протојереја Бошковића, са јасном намјером да  преотму оно што смо ових  година заједно са нашим народом градили и чему смо се толико радовали, упознали су чланови Одбора у априлу ове године патријарха.

И Савез српске дијаспоре Словеније, којег чини 12 удружења са 6.500 чланова, позвао је партијарха да спријечи људе чији мутни интереси крију иза одлуке о разрјешењу свештеника Бошковића и Одбора да униште њихов рад.

Епархија љубљанска

Због свих ових догадјаја који потресају мјесецима центар митрополије загребачко љубљанске у Загребу, а који су се пренијели на Љубљану, покренута је иницијатива за оснивање посебне љубљанске епархије СПЦ.

Срби у Словенији који су прикупили 500 потписа за ову идеју, сматрају да само оснивањем посебне епархије могу да се заштите и да спријече да се настави урушавање српског јединства и угледа у Словенији и пренесе негативно дјеловање митрополита Јована и групе људи окупљених око њега у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана