Томпсон ослобођен за “За дом спремни”, МУП поднио жалбу

Агенције
Томпсон ослобођен за “За дом спремни”, МУП поднио жалбу
Томпсон ослобођен за “За дом спремни”, МУП поднио жалбу

Шибеник - Хрватски кантаутор, Марко Перковић Томпсон ослобођен је у шибенском Прекршајном суду оптужби за коришћење усташког поздрава 'За дом спремни' на концертима.

Полиција, која га је пријавила, је овога пута поднијела жалбу па ће коначну пресуду донијети Високи прекршајни суд у Загребу, пише хрватски портал Новости.

Прекршајни суд у Шибенику ослободио је Томпсона у поступку који је покренут због кориштћења усташког поздрава 'за дом спремни' на три концерта из 2016. и 2017. године, сазнаје портал.

Томпсон је у октобру 2018. ослобођен оптужбе за нарушавање Закона о прекршајима против јавног реда и мира на концерту који је одржан 5. августа 2016. године, током годишњице Олује у Книну.

Ослобађајућа одлука односи се и на наступе од 21. јануара и 26. августа 2017. године.

Шибенском пресудом настављена је пракса по којој се пјевач на судовима лишава одговорности за коришћење усташког поклича на почетку пјесме 'Бојна Чавоглаве'.

Полиција је у овом случају поднијела жалбу, па ће завршну ријеч имати Високи прекршајни суд у Загребу.

Захваљујући тој жалби, јавност ће сазнати на који начин више инстанце третирају процјене локалних судова кад је ријеч о Томпсону.

У посљедње четири године МУП наиме није подносио жалбе, па је мишљење опстинских судија постајало и коначно.

Судија у Слуњу Нада Туркаљ прије двије године је ослободила Томпсона тврдњом да коришћење усташког поздрава није било праћено политичким порукама, није изазивало ремећење јавног реда и мира нити је пјевач на тај начин подстицао мржњу на снову националне и јверске припадности.

Слуњска полиција није уложила жалбу, са образложењем да немају нових доказа које би уврстили у наставак поступка.

 

Прошле године МУП је намјерно пропустио прекршајно да пријави Томпсона због наступа поводом Олује, позивајући се управо на слуњску пресуду, иако за њен коначни исход сносе највећу одговорност. Да су се жалили, пресуда би доспјела на ревизију Високом прекршајном суду у Загребу, као у најновијем поступку.

Иначе, према статистикама МУП-а, од јануара 2011. до децембра 2018. године због поздрава 'за дом спремни' поднијете су пријаве против 136 особа на 121 догађају.

Од тога су више од 20 пута санкције исписане због узвикивања 'за дом спремни', а десетак пута због објаве истог садржаја на друштвеним мрежама.

Та је статистика директно повезана са Томпсоновим коришћењем тог поздрава. Редовно га извикује посљедњих 27 година, а сада га је његов тим почео објављивати и на Фејсбуку.

Кад се 1992. године бранио од оптужби за усташтво и коришћње поздрава 'за дом спремни', Томпсон је у једном интервјуу рекао да се 'многима не свиђа што у пјесми помиње усташки поклич и притом на концертима дигне руку у нацистички поздрав”.

Суочен с континуираним критикама да кокетира с фашизмом, неколико година послије остао је на линији.

“Моје политичко увјерење је стварно такво да поштујем поглавника”, изјавио је Томпсон, подсјећа портал Новости.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана