Процурио снимак како хрватски граничари “третирају” мигранте и враћају их у БиХ

Агенције
Процурио снимак како хрватски граничари “третирају” мигранте и враћају их у БиХ

Загреб - Из шуме излазе граничари с хрватским униформама и група од 30 особа с ранцима и покривачима. Граничари их заустављају и враćају према БиХ.

Тај снимак је настао крајем априла на граничном дијелу сјеверне БиХ, а можете га погледати ОВДЈЕ.

Новинари швајцарске телевизије СРФ који су радили причу за информативну емисију “Рундшау”, казали су како су забиљежили четири враćања избјеглица у два дана. Ријеч је о око 70 особа које су, како кажу, углавном из Пакистана, Алжира и Авганистана.

Разговарали су са мигрантима који су им рекли да су их граничари вратили с хрватске границе без икаквог поступка, те да су користили силу.

Главни захтјев за измјену спорног Закона је да извршење не увеćева проблем који људи веć имају.

“Покупили су нас у шуми, смјестили у комби и довезли до границе. Путовање је трајало око два сата. Уништили су нам мобилне и палицом нас ударали и гурали на територију БиХ “, рекао је млади Пакистанац.

Тврди да су им одузели и новац. О насиљу које спроводе хрватски граничари над мигрантима писале су и извјештавале бројне невладине организације веć годину дана.

Авганистанска породица с малом дјецом говорила је како су их хрватски полицајци зауставили у шуми. Уперили су пиштољ у њих и рекли: “Стоп.”

“Били смо престрављени и плакали смо. Тражили смо азил, а они су се насмијали и рекли да ćемо добити азил, али у БиХ”, казао је дјечак.

Екипа емисије “Рундшау” разговарала је са више од стотину миграната и избјеглица. Сви су изјавили како су били спријечени да затраже азил у Хрватској.

“Дали смо снимке стручњацима за миграције и организацијама које се баве заштитом људских права. Њемачки истраживач Маркус Енглер је јасно рекао да ово представља кршење међународних права и права ЕУ. Истакао је како Хрватска није изолован случај и да се ова пракса примјењује на спољним границама ЕУ”, казали су новинари.

Хелсиншки одбор је јасно назначио како сваки мигрант, па и ако илегално пређе границу, мора бити саслушан, а његов случај истражен. Људи не смију бити избачени насред шуме или поља.

“Видео-снимак јасно показује да је ријеч о колективном протјеривању, што је незаконито. Враćање миграната без присуства БиХ власти такође представља кршење граничног споразума”, казао је новинар-истраживач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана