Пленковић: Страх од звиждука није разлог за јутарње говоре у Книну

Срна
Пленковић: Страх од звиждука није разлог за јутарње говоре у Книну

Загреб - Премијер Хрватске Андреј Пленковић тврди да није тачно да су, ради избјегавања звиждука и незадовољства грађана, за 5. август ујутро планирани говори у Книну поводом 23 године од хрватске војно-полицијске акције “Олуја”, која се у тој држави слави као “дан побједе”, а у којој је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба, 1.856 је убијено, а 836 се воде као нестали.

“Та теза уопште не стоји и не знам зашто је постављате”, рекао је Пленковић данас на конференцији за новинаре, одговарајући на питање новинара да ли се боји звиждука, с обзиром на то да су говори на главном тргу у Книну планирани за 8.00 часова у недјељу.

Он каже да је то учињено јер су нека од удружења ветерана била склона томе да што већи број људи присуствује говорима, а и због прогнозиране температуре за недјељу, ранијег искуства и тога да се истог дана одржава “Сињска алка”.

Агенција Хина пренијела је да након тога слиједи програм на Книнској тврђави, а потом и прелет израелских авиона “Ф16” изнад Книна, што је, како је наведено, потврдио хрватски премијер.

Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији “Олуја” ове године биће обиљежен у Бачкој Паланци у Србији у суботу, 4. августа.

Према подацима српског Комесаријата за избјеглице, у “Олуји” је протјерано 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Та акција је почела 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

Координација српских удружења породица убијених, погинулих, несталих и прогнаних са простора бивше Југославије саопштила је данас да то што је за масовне ратне злочине почињене у такозваној акцији “Олуја” правоснажно осуђено само једно лице, указује да у Хрватској не постоји озбиљна намјера да буду гоњени починиоци ратних злочина над Србима.

Координација указује да у Хрватској највиши државни званичници негирају злочиначку страну “Олује” истицањем да је она “чиста као суза”, а “оне који су осмислили и командовали инкримисаним војним операцијама, попут генерала Анте Готовине и Младена Маркача, умјесто да одговарају за ратне злочине, славе као наводне националне хероје”.

Из Српске координације подсјећају да је Хашки суд коначном, другостепеном пресудом ослободио хрватске генерале за удружени злочиначки подухват у “Олуји”, иако је првостепеном пресудом осудио Готовину на 24, а Маркача на 18 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана