Неприхватљиво насиље Хрватске полиције према мигрантима

Срна
 Неприхватљиво насиље Хрватске полиције према мигрантима
Неприхватљиво насиље Хрватске полиције према мигрантима

Брисел - Европска комисија озбиљно схвата наводе “Амнести интернешнела” о лошем поступању хрватске полиције према мигрантима и очекује од хрватских власти да хитно реагују по том питању, саопштила је портпарол Комисије Мина Андреева.

“Европска комисија сматра да никакав облик насиља према мигрантима и избјеглицама није прихватљив”, рекла је Андреева.

Она је новинарима у Бриселу рекла да Европска комисија озбиљно схвата наводе “Амнести интернешнела” о саучесништву држава ЕУ у враћању миграната са хрватске границе у избјегличке кампове у БиХ.

Андреева је истакла да ЕУ о овом питању разговара са хрватским властима.

“Комисија очекује да Хрватска хитно реагује на ове оптужбе, а ми ћемо помно пратити ситуацију”, нагласила је Андреева.

“Амнести интернешнел” је у ранијем извјештају навео да владе европских земаља не само да игноришу нападе хрватске полиције на мигранте, већ и да финансирају њене активности.

“Европске државе на тај начин погоршавају хуманитарну кризу на ивици ЕУ”, истиче се у извјештају.

Хрватске власти раније су негирале овакве извјештаје, подсјетио је АП.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић раније је изјавио да је Министарство унутрашњих послова примило више од 200 жалби међународних група за права о наводном противзаконитом и насилном враћању миграната.

“Мигранти у већини случајева лажно оптужују полицијске службенике за насиље, у нади да ће им то помоћи да уђу у Хрватску када то покушају сљедећи пут”, рекао је Божиновић.

Хиљаде миграната остало је у БиХ, док покушавају да се домогну западне Европе, а већина њих путује противзаконито, уз помоћ кријумчара људи. /крај/пј

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана