Младић из Пореча у Словенији осуђен због тероризма

Срна
Младић из Пореча у Словенији осуђен због тероризма

Копар - У суду у Копру је на 38 мјесеци затвора осуђен двадесетдвогодишњак из Пореча који је у јануару изазвао узбуну и застој на граничном прелазу Каштел-Драгоња јер је испод сједишта у аутобусу сакрио лажни експлозивни појас какав обично носе терористи самоубице, а полиција је сумњала да је ријеч о бомби.

Словеначки медији наводе да је истрага показала да је Лорис Брљафа желио аутобусом доћи у Љубљану “да би престрашио становништво” лажним терористичким појасом, те да се “радикализовао” и постао “симпатизер жИсламске државеж и Ал Каиде”.


Брљафа је пред судом “признао кривицу за кривично дјело путовања с циљем тероризма” и изразио жаљење, рекавши да је учинио велику глупост.

Тужилац Јоже Левашич рекао је да се Брљафа “постепено вјерски радикализовао усљед личних проблема и осамљености”, те да докази из кућне претраге и прегледа електронских уређаја осуђеног показују да је постао симпатизер терористичких организација.

Судија Јулијан Главина рекао је да је казна примјерена с обзиром на то да казнени закон за такве терористичке намјере предвиђа и до осам година затвора, те да је осуђени имао “чврсту намјеру” да терористичке пријетње у Љубљани и изведе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана