Колико зарађују предсједници у региону?

Срна
Колико зарађују предсједници у региону?

Подгорица - Предсједник Словеније Борут Пахор има највећу мјесечну зараду међу колегама из региона, док најмању прима његов колега из Србије Александар Вучић.

Зарада предсједника Словеније на мјесечном нивоу, како се наводи у његовом имовинском картону, износи 3.322 евра. Са друге стране, његов српски колега Александар Вучић мјесечно приходује чак три пута мање. Вучић у име обављања функције шефа државе на мјесечном нивоу зарађује 1.083 евра, што је најмања предсједничка плата у региону.

Више од 3.000 евра износе мјесечна примања хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, али и чланова Предсједништва Босне и Херцеговине, пише Побједа.

Према подацима хрватског Повјеренства за одлучивање о сукобу интереса, Грабар Китаровић има нето плату од 3.276 евра, док чланови Предсједништва Босне и Херцеговине у просјеку зарађују 3.091 евро.

Према подацима Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, чланови Предсједништва те земље Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић примају 2.862, 2.874 и 3.536 евра мјесечно.

Мјесечну зараду у износу од 2.873 евра прима и предсједник Косова Хашим Тачи.

Премда на сајту Агенције за спречавање корупције Црне Горе још нису објављени подаци о мјесечним примањима предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, познато је да је његов претходник на тој позицији мјесечно зарађивао око 2.420 евра, па се закључује да толико износи и Ђукановићева мјесечна зарада.

Мање од 2.000 евра на мјесечном нивоу зарађују предсједници Албаније Илир Мета, чија плата износи 1.425 евра и Македоније Ђорђе Иванов, који зарађује 1.250 евра.

Ако се примања шефова држава упореде са просјечним платама у региону, долази се до закључка да сви они мјесечно приходују далеко више од просјека у својим земљама.

Рекордери су, ипак, предсједник Косова и тројица чланова Предсједништва Босне и Херцеговине. Мјесечна плата Хашима Тачија готово осам пута је виша од просјечне плате на Косову, а Бакира Изетбеговића, Драгана Човића и Младена Иванића седам пута у односу на просјечну зараду у Босни и Херцеговини.

Троструко вишу плату од просјека у својим земљама примају предсједници Хрватске, Македоније и Словеније. Иако је плата предсједника Србије Александра Вучића најмања међу колегама из региона и он зарађује дупло више у односу на просјечну плату у Србији.

Према званичним подацима, највеће просјечне плате у региону имају Словенија и Хрватска, а најниже Македонија и Босна и Херцеговина, преноси РТЦГ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана