Хрватска пише аустријским медијима: “Згранути” због Блајбурга

Танјуг
Хрватска  пише аустријским медијима: “Згранути” због Блајбурга
Хрватска пише аустријским медијима: “Згранути” због Блајбурга

Загреб - Хрватско министарство спољних и европских послова послало је аустријским медијима саопштење.

У саопштењу се наводи да министарство жали и сматра увредљивим што се комеморативни скуп у Блајбургу етикетира као “фашистичка забава”, “највеће окупљање неонациста у ЕУ” или “скуп усташа”.

То министарство оцијењује и да се грубо уопштавање у извјештајима медија у којим се данашња Хрватска и њено становништво повезују са оживљавањем фашистичке идеологије, доживљава као болна увреда.

У саопштењу Министарство тврди и да је погрешно због појединачних случајева, које, кажу, треба осудити, фашистима називати многобројне породице жртава и представнике владе и црквених власти Хрватске који се окупљају на Лојбашком пољу.

“Указали смо како се управо то радило деценијама под комунистичком влашћу: прећуткивал се и ублажавала ликвидација десетина хиљада војника и цивила који су били изручени Титовој армији без права на судски процес, као што су утишавани и сви они гласови који су оживљавали сјећање на тај догађај”, наводи се у саопштењу.

Блајбург, кажу у Министарству, за Хрвате представља симбол масакра и мучења и симбол повреде људских права.

Министарство наводи и да је “згрануто” примједбом да се на Блајбургу слави фашизам, што, кажу, ствара криву представу о Хрватској и Хрватима. Хрватски МСП апелује на аустријске медије да се дистанцирају од “једностраног и неодрживог наметања кривице”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана