Хаос у Скопљу: Шок бомбе, камење, кордон, има повређених

Танјуг
Хаос у Скопљу: Шок бомбе, камење, кордон, има повређених

Скопље - Најмање седам полицајаца повријеђено је у насилним протестима испред зграде македонског Собрања у Скопљу, док су три особе приведене.

То је јавила агенција МИА, позивајући се на полицијске и болничке изворе.

Како се наводи, интервенисала је и Хитна помоћ због повређених особа. Засад, међутим, нема информација колико је људи повређено.

Медицински тим је реаговао по захтјеву полиције.

Македонска агенција је извијестила да је полиција сузавцем растерала насилне демонстранте испред Собрања.

Учесници демонстрација у Скопљу, који се противе потписивању споразума Грчке и Македоније о имену бивше југословенске републике, засули су шок бомбама, пиротехничким средствима и камењем полицију која је узвратила сузавцем.

Протести, организовани преко друштвених мрежа, одржани су због незадовољства споразумом о ријешавању грчко-македонског спора око имена.

Окупљени грађани су, како је пренијела МИА, покушали насилно да пробију кордон полиције и уђу у зграду парламента.

Они су узвикивали:”Македонија, не дамо име” и пјевали патриотске пјесме.

Грчка и Македонија потписале су споразум по коме ће ново име бивше југословенске републике бити Република Сјеверна Македонија.

Споразум о ријешавању македонско-грчког спора око имена и стратешком партнерству Македоније и Грчке потписали су данас у мјесту Псарадес, на грчкој обали Преспанског језера, шефови дипломатија Грчке и Македоније, Никос Коцијас и Никола Димитров, у присуству премијера двије земље, Алексиса Ципраса и Зорана Заева.

Том чину присуствовао је и посредник УН Метју Нимиц, као и подсекретарка за политичка питања УН Розмари ди Карло, висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и европски комесар за преговоре о проширењу и политику сусједства Јоханес Хан.

Атина и Скопље су, након две и по деценије, постигли историјски договор да Република Сјеверна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Споразум треба још да потврде парламенти двије земље, а у Македонији и грађани на референдуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана