Црногорци преко фејсбука продају оружје и најављују ликвидације

Срна
Црногорци преко фејсбука продају оружје и најављују ликвидације

Подгорица - Нелегално оружје у Црној Гори неријетко се може наћи у интернет огласима, али и на различитим страницама на друштвеној мрежи Фејсбук, гдје се често налазе и најаве за насуровије ликвидације, забрињава чињеница да на један комад легалног оружја на Балкану иду три илегална, пише подгорички "Дан".

Тако се недавно на једној од страница у Црној Гори појавио и оглас о продаји хеклера. Уз оглас је постављено и неколико Фотографија овог оружја склопљеног и расклопљеног.

Како лист наводи, продавац је оглас објавио под именом и презименом, а за информације и преговарање око продаје заинтересоване је позвао да му се обрате приватном поруком.

На Фејсбук страницама, али и у интернет огласима могуће је наћи различите пушке које коштају од неколико десетина до више стотина евра, али и пиштоље чија цијена се креће од 200 евра.

Криминолог Велимир Ракочевић објаснио је да је податак о доступности оружја на интернету забрињавајући, посебно због чињенице да су малтене сва убиства почињена управо из нелегално набављеног и ношеног оружја.

"Интернет продаја је завладала до те мјере да се на тај начин продају дрога и оружје. Продаја оружја преко интернета све више узима маха и продаје се као обична роба, а не средство којим могу бити угрожени животи", објаснио је Ракочевић.

Он је навео је да је могуће ући у траг продавцима незаконитог оружја уколико је оглас објављен са налога из Црне Горе, међутим најчешће продавци користе налоге из иностранства да не би били откривени, а веома често користе и лажне налоге како би се заварали траг.

Званични подаци из прошле године указали су да је у Црној Гори велики број особа које имају дозволу за ношење оружја, а забрињава и количина недозвољеног наоружања.

Дозволу за ношење оружја, према подацима црногорског Министарства унутрашњих послова, има чак 64.687 грађана.

Ови подаци јасно указују на то да оружје има сваки десети грађанин. Код грађана Црне Горе регистровано је 92.240 комада оружја, од чега је највише пиштоља. То значи да једна особа има дозволу за посједовање два, три, па чак и више комада оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана