Бугарин запријетио Заеву Скопље: Нећемо тако

Агенције
Бугарин запријетио Заеву Скопље: Нећемо тако

Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов упозорио је македонског премијера Зорана Заева да не злоупотребљава питање македонског језика.

Он је истакао да би то могло да кошта ту државу чланства у НАТО-у и ЕУ, преноси скопска ТВ Телма.

“Господине Заев, не злоупотребљавајте питање македонског језика, јер то може да вас кошта учлањења у НАТО-у и ЕУ”, написао је Каракачанов на свом Фејсбук профилу.

Навео је да македонски језик није признат као званични јазик и као такав не може да се сматра на цијелој територији Сјеверне Македоније.

“Сјеверна Македонија је географско име које укључује и територију Републике Бугарске”, каже Каракачанов и додаје да у том контексту “Заев сутра може да захтјева да се овај бугарски дијалект изучава као официјални страни језик и у Бугарској, што је недопустиво и провокација”.

Каракачанов је такође критиковао рад македонско-бугарске комисије за историјска питања и истакао да она ради супротно историјским чињеницама и бугарским националним интересима.

Претходно је бугарска министарка спољних послова Екатарина Захариева изјавила да је македонско-бугарска комисија за историјска питања до сада имала три састанка на којима је македонска страна вршила притисам у вези с одређеним историјским питањима, што је Бугарска одбацила и истакла грађани треба да буду образовани на истини.

Министарство иностраних послова Македоније осудило је изјаву Красимира Каракачанова у којој је оспорио постојање македонског језика као могући повод за покретање непријатељског круга умјесто пријатељства.

Како преноси МИА, Министарство, међутим, наводи да неће одговарати на тај начин, већ ће наставити да гради добросусједске односе, у складу са споразумом о пријатељству и европским вриједностима којима се обије земље руководе.

“Потписали смо споразум о пријатељству и градићемо пријатељство, што значи обострано разумијевање, поштовање и бригу за заједничке интересе као сусједа”, каже се у саопштењу македонског министарства, преноси МИА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана