Бивши македонски министар полиције осуђен на 18 година затвора

Срна
Бивши македонски министар полиције осуђен на 18 година затвора

Скопље - Бивши министар македонске полиције Митко Чавков осуђен је на 18 година затвора и то ја највиша казна у судском процесу за насиље у Собрању у априлу 2017. године.

Заједно са Чавковим, који је тада, као директор полиције, био задужен за безбједности парламента и посланика, кривични суд у Скопљу је на седам до 15 година осудио још 15 оптужених за учешће у насилном упаду и насиљу у парламенту, међу њима су тадашњи припадници полиције и државне безбједности, као и чланови такозваних патриотских удружења.

Судија Добрила Кацарска је за 16 оптужених, којима је суђено за теророристичко угрожавање уставног поретка и безбједности при нападу на парламент, изрекла укупно 211 година затвора, док је 17. оптужени, оперски пјевач и један од вођа протеста Игор Дурловски, ослобођен, преносе македонски медији.

Према њеним ријечима, Чавков и други оптужени припадници полиције нису преузели ништа да спријече улазак масе народа у македонски парламент и да заштите посланике тадашње опозиције.

“Неспорно је да су догађаји од 27. априла, који су преношени уживо, раскрваљене главе посланика и понашење гомиле изазвали страх и несигурност међу грађанима и с правом је тај дан назван крвави четвртак”, рекла је Кацарска.

Судски процес за догађаје од 27. априла, када су присталице ВМРО-ДПМНЕ упале у парламент да спријече супарничке партије које су формирале парламетарну већину да изаберу предсједника Собрања, почео у августу прошле године и један је од највећих у новијој македонској историји.

На почетку процеса, Тужилаштво за организовани криминал је за угоржавање уставног поретка оптужло 33 особе које су учестовале у упаду и насиљу у парламенту.

Број оптужених је смањен за 15, међу којима су и посланици ВМРО-ДПМНЕ који су отворили врата парламента, када је, крајем прошле године, донесен закон о аменестији за учешће у догађајима 27. априла, у оквиру такозваног процеса помирења који је иницирао македонски премијер Зоран Заев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана