Бивши агент ЦИА умијешан у државни удар у Црној Гори?

Агенције
Бивши агент ЦИА умијешан у државни удар у Црној Гори?

Подгорица - Специјално тужилаштво је наредило истрагу против америчког држављанина Џозефа Асада (47), због сумње да је био припадник криминалне организације која је 2016. године планирала терористичку акцију насилног рушења црногорске власти, проглашење изборне побједе Демократског фронта и спречавање Црне Горе да приступи НАТО-у.

Сазнања медија да је у случај покушаја државног удара у Црној Гори, осим Руса, укључен и бивши агент ЦИА, Специјално тужилаштво није ни потврдило, ни демантовало.

Асад је бивши оперативац ЦИА, директор је безбједносне агенције “Перегрине Цонсултантс” регистроване у Абу Дабију, чији је сувласник његова супруга Мишел Асад, такође бивши агент ЦИА. Обоје су учествовали у операцији извлачења 149 хришћана из дијела Ирака под контролом милитантне “Исламске државе” 2014. године, о чему су писали амерички медији.

У случају “Државни удар” оптужница је подигнута против 14 особа, међу којима су Руси Едуард Шишмаков и Владимир Попов, челници Демократског фронта Милан Кнежевић и Андрија Мандић, и Мандићев возач, те деветоро српских држављана од којих су двојица недоступни црногорским правосудним органима. Из Специјалног државног тужилаштва медијима није званично одговорено да ли су проширили истрагу у случају “Државни удар” и на америчког држављанина Џозефа Асада. Међутим, како пишу медији, да је тужилаштво заинтересовано да прошири истрагу у овом случају и на Асада било је видљиво прошлог мјесеца, током свједочења другог америчког држављанина Брајана Скота, бившег агента ЦИА и власника безбједносне компаније која је наводно требало да припреми евакуацију са платоа испред Скупштине Црне Горе, извлачење из масе важних појединаца и њихово безбједно смјештање на удаљену локацију одакле би могла да се даље води операција. Асад је, наиме, покушао да ангажује Скотову фирму за то извлачење, а на захтјев, како тврди Скот, Израелца Арона Шавива који је водио изборну кампању опозиционог проруског Демократског фронта за парламентарне изборе 2016. године.

Одбио саслушање

Иначе, Специјално тужилаштво је раније затражило саслушање Џозефа Асада у овом предмету, али се он наводно позвао на Пети амандман Устава САД, односно на право да се не изјашњава уколико мисли да је то у његовом интересу. Како је Асад амерички држављанин, уколико би суд затражио његов притвор, у читаву причу би се морало укључити и Министарство правде и посредством Интерпола тражити расписивање међународне потјернице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана