Вода преплавила куће и однијела три моста

nezavisne.com
Вода преплавила куће и однијела три моста

Костајница - Градске улице под водом, однесена три моста, клизишта, поплављен значајан број стамбених и попратних објеката те штета на привредним субјектима, епилог су невремена и велике количине падавина које су у ноћи између недјеље и понедјељка захватиле подручје Костајнице.

Изливањем рјечица Тавије и Бубњарице, као и мањих потока, градске улице су се претвориле у ријеке, а Драго Бундало, начелник Костајнице, рекао је да је киша почела навече да пада те да су улице биле поплављене већ око 22 часа.

“Одмах сам прогласио ванредно стање, прегледали смо три моста, било је неколико клизишта те смо из једне куће у селу Петриња иселили становнике и чекамо препоруку надлежног института да ли је објекат услован за становање, те на који начин га можемо санирати. Било је штете на три привредна субјекта, за штету на домаћинствима још не можемо рећи ни прелиминарне податке зато што је буквално читав град пливао, било је страшно невријеме у кратком периоду”, рекао је Бундало за “Независне”.

Он је истакао да је одмах била ангажована механизација за санирање од поплава, те да је дошло до прекида саобраћаја на појединим дионицама, али да је сада на већини тих дионица саобраћај у функцији, осим на регионалном путу Костајница - Приједор.

“Немамо сада воде на улицама, ми их сада перемо, сушимо и треба да извршимо дезинфекцију терена”, каже Бундало.

Бундало је додао да је данас разговарао и са Радованом Вишковићем, премијером РС, те да је Костајници обећана помоћ Владе РС.

Напоменуо је да је регулација доњег дијела рјечице Тавије спријечила катастрофу већих размјера те да је питање шта би се десило са Костајницом да она није урађена.

Из предузећа “Комунално” Костајница су рекли да вода из градског водовода није исправна за пиће, а да је снабдијевање струјом уредно.

Миле Међед, директор Републичке управе Цивилне заштите, рекао је да су падавине синоћ направиле проблеме Бијељини и Костајници, али да, за разлику од Костајнице, у Бијељини ситуација није била алармантна.

“Запримили смо дојаву у ноћи између недјеље и понедјељка, око 23 часа, да је ситуација изузетно тешка. Заплављен је био значајан број стамбених и попратних објеката у центру града. Путна комуникација у више наврата била је онемогућена, с обзиром на то да су бујичне воде изнијеле велику количину насипа на путну комуникацију и она је била пресјечена на неколико мјеста”, рекао је Међед.

Он каже да су предузели низ мјера и активности како би све било санирано.

“Биће формирана комисија за процјену штете, тренутно се врши испумпавање воде из ових стамбених објеката и подрума, што раде Служба цивилне заштите и ватрогасне јединице. Има доста муља који се налази у тим објектима, те се ради на чишћењу, тако да је потребан велики број усисивача и пумпи за чишћење, па је договорено да се то достави у што краћем року”, рекао је Међед.

Он каже да су били на лицу мјеста гдје клизиште угрожава једну кућу породице Петровић у селу Петриња, па су Петровићи исељени због предострожности док се не уради анализа и потребна санација.

Драшко Рудан из Републичког хидрометеоролошког завода РС каже да је у недјељу на подручју Новог Града пало 46 литара по метру квадратном за кратко вријеме, што је и изазвало бујичне потоке.

“Наредних дана биће промјењиво облачно и нестабилно вријеме све до четвртка. Очекује се отприлике од десет до 30 литара по метру квадратном те с обзиром на то да су падавине неравномјерно распоређене, при пљусковима може бити негдје и око 50 литара кише. У четвртак се очекује стабилизација и поново топлије вријеме, а до тада са развојем облака и покоји пљусак са грмљавином”, рекао је Рудан.

Крсна слава ипак обиљежена

Костајница је данас наставила обиљежавање крсне славе општине Силазак Светог духа на апостоле, упркос поплави која је погодила ову општину, рекао је Драго Бундало, начелник.

“Ми смо позвали госте и одлучили смо да славимо славу, није било људских жртава и нема разлога да се крсна слава не обиљежи. Наравно да нам је тешко, али прислужићемо свијећу и прославити славу према обичајима”, истакао је Бундало.

Због временских неприлика отказан је концерт пјевача Јована Перишића, који је био планиран за недјељу навече поводом прославе крсне славе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана