Устоличен први српски епископ за Јужну и Централну Америку

Срна

Буенос Ајерс - У Храму Рождества Пресвете Богородице у Буенос Ајресу устоличен је први српски епископ за Јужну и Централну Америку Кирило /Бојовић/, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Свету архијерејску литургију са чином устоличења служио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, са више архијереја Српске православне цркве /СПЦ/ и осталих православних јурисдикција у Јужној Америци.


Митрополит Амфилохије, који је био и досадашњи администратор Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке, рекао је у бесједи да је владика Кирило шеснаести православни епископ устоличен на јужноамеричком континенту.

“Устоличавајући епископа Кирила ми настављамо да испуњавамо заповијест Христову и дјело светих апостола, првих Христових ученика”, рекао је митрополит Амфилохије.

Владика Кирил Бојовић рођен је 1969. године у Подгорици. Крајем 2000. дао је оставку на факултету у Подгорици и, по благослову митрополита Амфилохија, постао искушеник Цетињског манастира.

Он је, одлуком митрополита Амфилохија, 2014. године постављен за архијерејског замјеника у Епархији буеносајреској и јужно-централноамеричкој СПЦ.

За викарног епископа изабран је на Светом архијерејском сабору 2016. године.

На засједању Светог архијерејског сабора у мају 2018. године изабран је за епископа буеносајреског и јужноцентралноамеричког.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана