Уређени канали уз Саву и Дрину у Бијељини бедем од поплава

Милијана Латиновић
Уређени канали уз Саву и Дрину у Бијељини бедем од поплава

Бијељина - Захваљујући санацији канала Глоговац и мајевичког ободног канала у Бијељини, која је званично почела у петак, мјештани насељени уз Саву и Дрину коначно ће одахнути јер ће након завршетка радова, вриједних око 3,27 милион евра, њихова имовина бити заштићена.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је пројектом “Хитне мјере заштите од поплава” планирана санација мајевичког ободног канала у дужини од осам километара, те канала Глоговац у дужини од два километра.

Појашњавају да су се оба канала због слабе пропусности воде излила током мајских поплава 2014. године. На каналу Глоговац планирана је изградња прагова, облагање бетонским призмама и изградња насипа како би од поплава заштитили село Пучиле, у којем се канал налази, али и сам град. Како наводе у Министарству, на мајевичком ободном каналу уредиће се дно канала и изградити попратни насипи на најкритичнијим мјестима.

Почетку радова на овом важном пројекту присуствовали су премијерка Српске Жељка Цвијановић, те министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић и финансија Зоран Тегелтија.

Цвијановићева је истакла да ће овај пројекат учинити сигурнијим грађане Бијељине и њихову имовину.

- Велика поплава из 2014. године укључила је све аларме и констатовано је да се мора кренути у велике инвестиције, те се од тада сваке године у различите пројекте улаже неколико десетина милиона марака - рекла је Цвијановићева.

Додала је да ће, уз изградњу дринског насипа и  рехабилитацију каналске мреже, грађани и привреда Семберије бити заштићени од поплава.

Цвијановићева је подсјетила да је у поплавама прије четири године Бијељина била један од највећих прималаца помоћи те да су реализовани велики инфраструктурни пројекти након претрпљене штете.

- Важно је да је сазрела свијест да се мора радити превентивно. За такве активности потребан нам републички и локални ниво, надлежности се знају, али све то не може да функционише уколико не радимо заједно - оцијенила је Цвијановићева.

Извођач радова је предузеће “МГ Минд” из Мркоњић Града, а рок за окончање пројекта је 540 дана. Град Бијељина је у експропријацију земљишта уложио 320.000 марака.

“Воде Српске”

Стево Мирјанић је у петак након састанка са руководством “Вода Српске” рекао да ова установа тренутно реализује девет пројеката укупне вриједности 44 милиона марака.

- Посебну пажњу усмјерили смо на изградњу црпних станица. Руководство “Вода Српске” навело је да ће прве четири црпне пумпе бити завршене до краја септембра, чиме се стварају услови да се убрза реализација пројекта, те да буду постављене 24 станице са 54 агрегата и неколико других водопривредних објеката - рекао је Мирјанић.

Љ. А.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана