Тјентиште поново на мапи Француза

Радмила Ђевић
Тјентиште поново на мапи Француза

Фоча - Фоча ће трећу годину заредом угостити 750 младих Француза који ће са 250 возила националне класе "пежо 205" на путовању кроз Европу на љето посјетити ову локалну заједницу и поново уживати у природним љепотама Националног парка "Сутјеска".

Караван "Јуроп рејд" на вожњу Европом кренуће 28. јула, а план је да 3. августа стигне у Фочу, најавили су организатори ове несвакидашње манифестације након јучерашњег састанка са представницима општине, Туристичке организације и НП "Сутјеска". На списак атрактивних дестинација које путујући Европом на четири точка Французи радо посјећују и приближавају својим земљацима, већ трећу годину уврштена је и Фоча као једина општина у БиХ.

- Разлог томе су гостопримство, љубазност домаћина и јединствена природа овог краја која из године у годину наново задивљује - каже један од организатора Бенџамин Лаидин.

Он истиче да пето издање "Јуроп рејда" неће проћи без посјете Тјентишту.

- Ми смо срећни што долазимо овдје гдје смо добродошли, а нарочито у НП "Сутјеска" који је најомиљенија дестинација за све учеснике овог пројекта. На Тјентишту постоји добра инфраструктура која може да прими велики број учесника, тако да не мислимо мијењати нашу руту када је у питању ово подручје - рекао је Лаидин.

Додао је да је овај пројекат релативно млад, али веома популаран у Француској и окупља све више љубитеља, а све је већа и медијска пажња посвећена овом необичном каравану.

- Покушавамо да овај пројекат "извеземо" и у друге земље као што су Италија и Шпанија - истакао је Лаидин.

И ове године домаћини им обећавају угодан боравак. За смјештај и потпуну атмосферу побринуће се НП "Сутјеска".

- Ми смо већ дио групе позвали да дођу и прије званичног поласка каравана из Француске да буду наши гости, да се детаљније упознају са свим нашим љепотама и ресурсима - рекао је директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да сама чињеница да Французи радо свраћају у Фочу, ову локалну заједницу сврстава у пожељну свјетску дестинацију.

- Обрадовани смо чињеницом да смо трећи пут међу 20 партнера ове акције и једини у БиХ, да ће Французи стићи у већем броју него лани и сигурно да ћемо бити добар домаћин поново. Ова акција је велики допринос популаризацији туризма и наше туристичке понуде и свега онога што Фоча има и зато смо захвални организатору што нас је уврстио на листу својих партнера - рекао је Машић.

Уврштавање на листу партнера за ову популарну и све препознатљивију акцију у Европи у фочанској Туристичкој организацији оцјењују као велики искорак.

- Они су изабрали Фочу као једну од типичних дестинација у Европи, "Сутјеску" као атракцију и зато што посједује сву неопходну инфраструктуру односно камп. Прошле године је било 500 учесника, претпрошле 207, ове године долази 750, док наредне године очекујемо више од хиљаду. Требаће ту доста труда и залагања, али посједујемо инфраструктуру за њихов боравак и сигурно да ће још једном бити одушевљени - рекао је представник ТО Фоча Младен Мандић.

Програм путовања

У оквиру путовања "Јуроп рејд" Французи ће за 23 дана обићи 20 европских земаља и превалити 10.000 километара. Придружиће им се и млади из других земаља, а план је да од наредне године ову све популарнију вожњу организују и друге земље Старог континента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана