Пале: Русија обиљежила дан националног јединства

Срна
Пале: Русија обиљежила дан националног јединства

Пале - Дан националног јединства Русије, установљен у спомен ослобађања Русије од пољских окупатора 4. новембра 1612. године, обиљежен је на Палама.

Патриотске добровољачке снаге, предвођене Кузмом Мињином и кнезом Дмитријем Пожарским, пошле су тог 4. новембра из Њижног Новгорода да би ослободиле Москву и Русију.


Секретар Руског културног центра у БиХ Слободан Ковачевић рекао је да је ово најважнији национални празник Русије, те да се организује свечаност на чијем је репертоару руска народна музика и руска класика.

Ковачевић је рекао да је ова данашња свечаност у Културном центру Пале веома битна за културу, а "Руска култура је велика као и руска душа".

Он је напоменуо да Руски културни центар има лијепу сарадњу са Културним центром Пале као и са Филозофским факултетом, односно са катедром за руски и српски језик.

"Руски културни центар намјерава да сљедеће године обиљежи четири празника - Дан националног јединства Русије, Васкрс - оно што је заједничко у руско-српској култури, и обиљежиће се Дан побједе као и српска Нова године", рекао је Ковачевић.

Директор Руског-културног центра Михаил Бочкарев подсјетио је да је ова установа регистрована 2002. године у Источном Сарајеву.

"И тада смо водили више активности у вези са изградњом руске цркве у Мокром, која је при крају са градњом и у мају 2016. године биће освештање", нагласио је Бочкарев.

Студент руско-српског језика и књижевности Дијана Павловић говорила је стихове Сергеја Јесењина, а представљени су и други руски пјесници.

"Сматрам да је ово веома битно јер имамо могућност да причамо са Русима, вјежбамо језик и да учимо о руским обичајима", изјавила је Павловићева.

Ову манифестацију организовао је Руски културни центар у БиХ, Културни центар Пале и Филозофски факултет у Палама.

Пријатељ манифестације су Амбасада Русије у БиХ, Руска језичка дијаспора Балкана и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Дан националног јединства увео је Кремљ 2005. године да био замијенио комунистички празник 7. новембар када је прослављана Бољшевичка револуција из 1917. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана