Откривена задужбина кћерке цара Лазара

Р. Ми.
Откривена задужбина кћерке цара Лазара

Требиње - Археолози Музеја Херцеговине Требиње, у сарадњи са београдским колегама, обавили су прва археолошка истраживања поред темеља старије средњовјековне цркве под Маковим валом у Церници код Гацка, за коју се претпоставља да је задужбина кнегиње Јелене Лазаревић, кћерке кнеза Лазара, приликом којих је пронађена и породична гробница.

Директорица Музеја Херцеговине и руководилац истраживања Ивана Грујић каже да су темеље цркве, која највјероватније датира са почетка 15. вијека, мјештани открили још 2013. године. Прва археолошка истраживања употпуњена су и форензичком анализом скелета.

- Темељи су нађени на локалитету под Маковим валом, које је живо, савремено гробље. Уз темеље смо током археолошких ископавања нашли породичну гробницу са пет скелета изнад које се налазио стећак у облику плоче са натписом “Кнез Никола Рашковић Дробњак” - рекла је Грујићева и истакла да су ДНК узорци пренесени на анализу у Београд.

Археолошка истраживања ће, како се претпоставља, потврдити народно предање да је Јелена Лазаревић, супруга војводе Сандаља Хранића Косаче, у средњем вијеку подигла седам задужбина на простору Цернице, у близини средњовјековног града Кључа.

Грујићева додаје да за дан-два почињу прва археолошка истраживања цркве Светог Илије у Месарима, која је национални споменик у БиХ, а археолози Музеја Херцеговине ове године учествовали су и у истраживањима на подручју Скелана и Сребренице.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана