Омладински парк у Српцу за дружење без граница

Дејан Јовичић
Омладински парк у Српцу за дружење без граница

Србац - Малишани из Српца ускоро ће добити забавни парк у којем ће свакодневно моћи уживати у игри, а захваљујући постављању теретане на отвореном и омладинци ће имати простор за тренинг и рекреацију.

Иницијатор градње забавног парка је Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” из Српца које је добило новац за реализацију овог пројекта путем њемачке Фондације “Schuler Helfen Leben” и Омладинске банке из Српца. Директорица удружења Тања Шњегота каже да су радови почели, а у ову активност је укључено више десетина волонтера из основних и средњих школа.

- Идеја је настала још почетком године, када смо угостили представнике Фондације СХЛ и обавили неколико састанака са младим активистима. Ученици су тада изразили жељу да добију овакав кутак и мотивисали нас да кандидујемо пројекат због чега ће простор симболично носити назив Омладински парк - истакла је Шњегота.

Почела је градња пјешачких стаза, постављање клупа и столова и реквизита за теретану на отвореном, а планирано је постављање љуљашки, клацкалица и других справа за дјецу и младе.

- Путем Фондације “Мозаик” смо обезбиједили справе за теретану, а Општина Србац нам је дала парцелу за парк и омогућиће постављање чесме и рефлектора - рекла је Шњегота.

У радну акцију укључени су и чланови Локалног волонтерског сервиса, а на градњи парка ангажован је и србачки голман Бранко Граховац који је протеклих десетак година бранио у румунском шампионату и наступао у Лиги шампиона. Недавно је “окачио копачке о клин” и вратио се у родни град.

- Дошао сам да помогнем нашим омладинцима јер знам колико оваква мјеста значе нашем граду. Дјетињство сам провео у Српцу играјући се у парку, а у родном граду сам направио и прве фудбалске кораке. Желим да наша дјеца одрастају у здравом окружењу, у свом завичају и да што мање са родитељима напуштају ове крајеве. А ако и оду да се ипак једног дана врате - рекао је Граховац.

Паркови

У центру Српца некада је постојао градски парк, а на овој локацији је прије 13 година почела изградња православног храма Васкрсења Господњег. У близини србачког вртића прије неколико година почела је изградња парка који је посвећен познатом глумцу са ових простора Угљеши Којадиновићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана