Одржана радионица Викимедије у сарадњи са градском библиотеком Бијељине

Срна
Одржана радионица Викимедије у сарадњи са градском библиотеком Бијељине

Бијељина - Викимедијина заједница Републике Српске, у сарадњи са Народном библиотеком "Филип Вишњић" из Бијељине,

организовала је данас у овом граду уређивачку радионицу у оквиру пројекта "ВикиСемберија" на Википедији на српском језику и сродним пројектима.

Један од десетак учесника радионице, студент права Марко Марјановић рекао је да је Википедија један од најпопуларнијих извора из ког млади данас црпе информације о догађајима.

"Једностраност информација са којима се често сусрећемо на овом сајту, бар када је ријеч о нашим просторима, нагнала нас је да дамо свој допринос уређењу ове енциклопедије", рекао је Марјановић.

Он је додао да су оснивачи Викимедијине заједнице, или како се називају, Викимедијанци, млади различитих профила и интересовања. "Управо то и јесте њихова предност у креирању садржаја", сматра Марјановић.

Он је подсјетио да је за Википедију, као најобимнију и најпопуларнију онлајн енциклопедију, карактеристично да је воле ученици, студенти, док од професора и академске заједнице није баш призната, односно, не посматрају је као извор релевантних информација.

"Како би се унаприједио квалитет садржаја који је везан за наш простор, те отклониле слабе стране и мањкавости онлајн енциклопедије, Викимедијанци су дошли на занимљиву идеју. С циљу имплементације Викимедијиних пројеката и у образовне институције различитих нивоа у Републици Српској, Викимедијина заједница се укључила у глобални образовни пројекат Викимедије и започела едукативне активности у Српској", рекао је Марјановић.

Данашњи догађај представља "ГЛАМ пројекат", чији је циљ сарадња међу установама културе на подручју Бијељине и Семберије и Викимедијиних пројеката ради стварања отвореног и слободног садржаја.

Учесници радионице упознати су данас о основним правилима и смјерницама Википедије, као и о процесу настанка и обраде википедијанског чланка.

Учесници су сами одабирали теме о којој пишу, а литературу за текстове обезбиједила је Библиотека.

"ГЛАМ пројекти" подразумијевају пројекте подршке и сарадње са установама културе - галеријама, библиотекама, архивима и музејима. Сама ријеч је акроним настао од енглеских ријечи за ове установе културе.

Осим ових, обухваћене су и остале установе, као што су позоришта, јавни емитери и друго.

Прва радионица Викимедија заједнице Републике Српске у Бијељини је одржана 17. октобра, данас је друга по реду, а у плану је да се и у наредном периоду, у сарадњи са бијељинском Библиотеком, одржавају сличне радионице.

Википедија, једина онлајн енциклопедија, једна је од најчитанијих и најпопуларнијих страница на интернету. Данас има готово 4,5 милиона текстова и скоро 32 милиона страница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана