Нови путеви дуг Српске народу Јањске висоравни

Слободан Дакић
Нови путеви дуг Српске народу Јањске висоравни

ШИПОВО - Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је јуче асфалтирани пут Стројице - Бабићи на јањској висоравни у општини Шипово дужине осам километара и 150 метара и пут Мујџићи - Олићи - Пљева, дужине 5,2 километара, за шта је Влада РС из Развојног програма РС издвојила 2,6 милиона КМ.

- Ово је дио дуга који Република Српска има према народу овог дијела општине Шипово, народу који је послије егзодуса својом вољом дошао да оживи ове просторе Српске, да се настани и да продужи живот, а улога власти и свих структура друштва је да то подржи - рекао је Додик приликом обраћања окупљеним званицама и мјештанима у селу Бабићи надомак Шипова.

Додик је рекао да је увјерен да ће реконструкција овог пута допринијети стабилизацији живота, повратку људи и оживљавању простора, који је девастиран пред крај отаџбинског рата, када су га преузеле, порушиле и опљачкале муслиманско-хрватске снаге.

- Народ овог краја је ипак имао снаге да се врати на огњишта и овај пут је несумњиво дио дуга који Српска треба да испољи према таквој вољи - закључио је Додик.

Начелник Шипова Душан Малиновић рекао је да је отварање нових путева најзначајнији пројекат у протеклим деценијама.

- Коначно је асфалт стигао у срце Јања и то много значи за 390 домаћинстава и око 1.000 становника тог краја - казао је Малиновић.

Изградњи асфалтног пута за Бабиће обрадовао се и 82-годишњи мјештанин Петар Миловац.

- Коначно сам дочекао да се у нашем селу асфалтира пут, који ће бити од великог значаја за све мјештане јањске висоравни. Надам се да ће овај пут бити пут повратка, а не одласка становништва са овог простора - рекао је старина Миловац.

Јањска столица и плоска

Милорад Додик је у пратњи начелника Шипова Душана Малиновића и предсједника Скупштине општине Милана Ковача посјетио цркву Светог Прокопија у Бабићима, гдје су му представници општине предали на поклон јањску столицу и плоску са иконом светог Ђорђа, који је предсједникова крсна слава. Додик је присуствовао и манифестацији "Дани Шипова 2011" у Шиповачким барама, гдје је приређен пригодан културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана