Несвакидашњи оглас у “Гласу Српске”: Стриц због сукоба јавно отписао братичину

Анита Јанковић-Речевић
Несвакидашњи оглас у “Гласу Српске”: Стриц због сукоба јавно отписао братичину

Лакташи - Стара пријетња “одрећи ћу те се преко новина да сви знају какав си човјек” ријетко се спроведе у дјело, али Никола Драгић из Великог Блашка код Лакташа управо тај начин је изабрао да би казнио и отписао своју синовку Зорицу Станишљевић.

Наиме, на огласним страницама “Гласа Српске” јуче је освануло несвакидашње обавјештење којим се Драгић одриче Станишљевићеве, наводећи да она зна разлог.

“Одричем се синовке Зорице Станишљевић, рођене Драгић, од оца Миленка и мајке Косе из Великог Блашка, а супруге Недељка-Неђе Станишљевића и не признајем је за родбину - она зна зашто”, наведено је у огласу који је потписан са “њен стриц Никола Драгић из Великог Блашка код Лакташа”.

Са Драгићем смо ступили у контакт, али нам је кратко рекао да не жели јавно да износи разлоге због којих се одлучио на овакав оглас, додајући да је то породична ствар.

- Непријатно је да сада било шта говорим јавно. То је породична ствар и више је фиктивно него стварно. Тим чином желим да дисциплинујем своју синовку, јер је породици нанијела проблеме. Желим да се освијести и рачунам да ће се застидјети - рекао је Драгић.

Његова синовка Зорица Станишљевић истиче да је веома потресена због поступка свог стрица, те да нема шта да коментарише, јер је огласом све речено.

- Имали смо неки сукоб и ето због тога се он одлучио на тај потез. Осјећам се лоше, ружно и одбачено - рекла је Зорица и додала да се јуче није чула са стрицем, те да не жели да се види с њим.

Не баш тако давно, када су част и углед имали велики значај, одрицање од ближњег јавно путем новина била је учестала појава. Међутим, у новије вријеме такви радикални потези права су ријеткост и увијек изазову велику пажњу.

Социолог Ведран Француз истиче да су разлози за такав чин ти што људи не желе сносити одговорност за поступке особе које се одричу, односно на тај начин се ограђују од срамоте која је задесила породицу.

Додао је да особу која се одриче блиских сродника, најчешће дјеце, прати срамота, а на такав корак се одлучује послије дужег времена патње или у фази немоћи.

- С друге стране, особа које су се одрекли осјећа се одбачено и изоловано, проживљава страх од осуда других, породице, пријатеља и комплетног окружења - навео је Француз.

Адвокат Дарко Кременовић објашњава да јавно одрицање, правно гледано, нема тежину, те да није важеће на суду.

- Не можемо се одрећи сродника по крви, јер по рођењу не можемо бирати ко ће нам бити отац, мајка, стриц, ујак. У овом случају, стриц уколико нема директних насљедника, његова синовка је по закону насљедник, без обзира на то што је објављено у новинама, јер таква одрицања немају правну снагу - рекао је Кременовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана