Мјештани Разбоја код Српца сремају бојкот због имена села

Дејан Јовичић
Мјештани Разбоја код Српца сремају бојкот због имена села

Србац - Група мјештана из Разбоја код Српца упутила је протестно писмо србачким филијалама политичких партија тражећи да буде исправљен назив њиховог насеља, јер су увјерени да је погрешан.

Расправе о називу села трају већ пет деценија, а у оптицају су чак четири имена. Уз Разбој и Разбој Лијевче, село неки зову и Мали Разбој и Разбој Љевчански.

Група мјештана је указала да државне и општинске институције погрешно користе назив Разбој Љевчански. У писму упозоравају да ће позвати све мјештане да бојкотују скупове политичких партија које немају јасан став у вези са тим питањем.

- Првобитно име Стапари замијењено је именом Разбој, а затим Разбој Лијевче и тако је било све до 1961. године када се појављује име Разбој Љевчански. Да је Разбој Лијевче изворно име потврђују истраживања историчара Данила Кошутића, али и катастарска документација - тврди један од потписника протестног писма Никола Крагуљ.

Он подсјећа да је најувјерљивији податак из “Пошта Српске” на чијем званичном жигу пише Разбој Лијевче. Тај назив није мијењан од 1946. године, а према Крагуљевим ријечима, име Мали Разбој настало је 1974. због потреба ауто-превозника.

- Немамо намјеру да овим писмом било кога оптужујемо, али јасно дајемо до знања свима да више нема чекања и да се ова грешка мора исправити - рекао је Крагуљ.

Међу потписницима писма је и некадашњи предсједник Владе РС Рајко Касагић, који је поријеклом из овог села.

- У изводима из матичних књига рођених свима нама као мјесто рођења пише Разбој Лијевче, а у личним картама и пасошима Разбој Љевчански. Због опште забуне имали смо много проблема са папирологијом - истиче Касагић.

У општинској управи тврде да је једини исправан назив Разбој Љевчански и да тако пише и у општинском статуту.

Одборник Јордан Куваља покушао је делегирати ово питање на једној од сједница србачког парламента, али проблем није ријешен. С обзиром на тренутну блокаду рада Скупштине општине, која је настала након промјене скупштинске већине и става извршне власти са начелником Драгом Ћирићем на челу да не прихвата смјене које су услиједиле, назив србачког села остаће на чекању.

Мјештани, међутим, кажу да им је стрпљење на измаку и да у случају одгађања рјешавања овог проблема размишљају и о радикалнијим мјерама. И та акција је, међутим, под знаком питања, јер су мишљења о називу села, које има више од 900 становника, и међу њима подијељена, па су честе и комшијске несугласице о имену мјеста у којем живе.

Име дали возачи аутобуса

Србачки историчар Данило Кошутић каже да је назив Мали Разбој настао тако што су возачи аутобуса тако називали једну од станица па је назив остао укоријењен у народу и као званичан унесен у неке војне мапе. Он истиче да је у више наврата позивао геометре да утврде јасне границе и коначно ријеше овај проблем, јер се на истом магистралном путу на удаљености од свега километар налазе чак три табле са различитим називима - Разбој, Разбој Љевчански и Гламочани.

Имена села

- Разбој

- Разбој Љевчански

- Разбој Лијевче

- Мали Разбој

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана