Митрополији дабробосанској припојени Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница, Хан Пијесак и Олово

Срна
Митрополији дабробосанској припојени Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница, Хан Пијесак и Олово
Митрополији дабробосанској припојени Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница, Хан Пијесак и Олово

Сарајево - Свети архијерејски сабор Српске православне цркве /СПЦ/ одлучио је да дијелови Зворничко-тузланске епархије, односно општине Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница и Хан Пијесак у Републици Српској и Олово у Федерацији БиХ /ФБиХ/, буду припојени Митрополији дабробосанској.

На заједнички приједлог Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, Свети архијерејски сабор је прошле седмице одлучио да цјеловито архијерејско намјесништво Сребреничко-подрињско, те Парохија оловска из архијерејског намјесништва Тузланског у Епархији зворничко-тузланској припадне Митрополији дабробосанској. На интернет страници Митрополије дабробосанске наводи се да је ријеч о 13 парохија, четири манастира и једном метоху, 13 парохијских храмова и 29 филијалних храмова.

Овим је враћено стање Митрополије дабробосанске прије припајања ових њених дијелова Епархији зворничко-тузланској 1. јануара 1914. године.

Тадашњи митропополит дабробосански Николај Мандић потписао је декрет којим је дио Митрополије до ушћа ријеке Дрињаче у Дрину припојен Епархији зворничко-тузланској.

Један од разлога за доношење одлуке Сабора о враћању тог подручја под окриље Митрополије дабробосанске јесте и велико помјерање српског православног народа из Сарајева и централне Босне, углавном из Митрополије дабробосанске, због рата 1992-1995. године.

“Радост је утолико већа што је ово учињено у години великих јубилеја - 800 година аутокефалности СПЦ и оснивања епархије Дабарске /данас Дабробосанске/, чиме је наша црква почаствовала историјску Митрополију дабробосанску и њен значај за српски народ како у Републици Српској, тако и у ФБиХ”, истичу из Митрополије дабробосанске.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана