Миле Марчета: Хрватски тајкуни желе да прекроје историју Дрвара

Срна
Миле Марчета: Хрватски тајкуни желе да прекроје историју Дрвара

Дрвар - Предсједник иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у ФБиХ Миле Марчета рекао је Срни да хрватски тајкуни у Дрвару, највећој српској повратничкој заједници у ФБиХ, желе да прекрајају историју и “ради заташкавања њиховог криминала потежу питање изградње католичке цркве у овој општини”.

Марчета је рекао да то ствара немир код српских повратника у Дрвар. “Они који стварају немир међу повратницима у Дрвару већином и не живи овдје. Њима је Дрвар мјесто боравка док могу отимати, узимати и стављати у своје џепове. Њихове куће су по Ријеци, Пули, Загребу и Карловцу. Лични интереси су им у питању када говоре о изградњи те цркве. Манипулишу са бројевима када кажу да их има око 400 у Дрвару јер је њихов број знатно мањи”, каже Марчета.

Марчета је подсјетио да су Хрвати 1995. године, по доласку у Дрвар, узурпирали зграду ДТВ Партизан и нелегално уселили своју цркву која и данас ту постоји, а испред тог објекта поставили обиљежје “хрватским бранитељима”, желећи да на тај начин прекрајају историју.

“Жељели су да прекрајају историју, говорећи да је Дрвар историјски хрватски град, да су Хрвати били жртве, да су Хрвати наводно убијани на потезу од Грахова до Петровца. То је све далеко од истине”, истакао је Марчета.

Он је рекао да они своје незадовољство испољавају тако што критикују локалне власти, па су у неким ливањским медијима на рачун начелника општине Дрвар упућене разне увреде.

“Појединци су на рачун начелнице општине упутили увреде, што је непримјерено. То додатно ствара немир међу Србима у Дрвару, која је највећа повратничка општина у Федерацији”, додаје Марчета.

Он каже да је Дрвар одувијек био српски град и поручио хрватским тајкунима да нема прекрајања историје.

“Дрвар је град херој са има славном историјом”, рекао је Марчета.

Марчета је истакао да су Хрвати по доласку у Дрвар 1995. године тотално уништили Дрвар, а домицилно српско становништво је исељено са својих огњишта.

“Уништили су и спалили све што се могло уништити. Спаљене су куће и уништени споменици, међу којима је Споменик жртвама фашистичког терора који је био један од заштитних знакова Дрвара. Дрвар је град који по броју народних хероја био други у БиХ, а њихове бисте су срушили и одвезли на сметлиште”, рекао је Марчета.

Он је нагласио да су и природни ресурси отети локалним заједницама гдје су већински Срби.

“Други управљају нашим ресурсима и богате се, док Срби повратници преживљавају и боре се за кору хљеба”, истакао је Марчета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана