Липа чува сјећање на легенду са Романије

Сретен Митровић
Липа чува сјећање на легенду са Романије

Рогатица - Штићеници и запослени у рогатичком Дому за старија лица "Сунце" помно брину о липи засађеној у дворишту ове установе, која чува сјећање на легенду са Романије Обрада Ђуровића.

Сви се радо присјећају овог бившег учитеља, који је пуним срцем бесједио о својим ђацима, али и филмским улогама у остварењима прослављеног режисера Емира Кустурице "Живот је чудо" и "Завет", на које је посебно био поносан.

Бригу о својеврсном споменику овом занимљивом и јединственом Сокочанину на себе је посебно преузео Бранко Делић, који своје треће доба проводи под окриљем "Сунца".

- Обрада сам упознао овдје у дому и зближили смо се. Много тога ми је причао, посебно о филмовима и неоствареној жељи да пољуби Монику Белучи - сјећа се Бранко.

Каже да је са задовољством прихватио задужење да се брине о липи и осталом растињу у дворишту дома, којем су дали име "Обрадов парк".

- Донио сам ко зна колико канти воде којом сам залијевао дрвеће. Највећи број се примио. Међу њима је и Обрадова липа, која се добро развија и расте - додао је њен његоватељ Бранко.

Обрадова жеља била је да у оквиру дома подигну велики парк са пуно растиња и хладовине. Ту његову жељу испуниле су његове кћерке Милена и Јелена, које су у јулу прошле године засадиле младо стабло. Овим чином хтјеле су да сачувају сјећање на оца, који је преминуо на Божић 2017. године, у 86. години, али и да захвале особљу "Сунца" за пажњу коју су му посветили док је боравио у овој установи.

Овом несвакидашњем поклону обрадовали су се сви запослени у "Сунцу". Како кажу, Ђуровић је посебно волио Романију и њену природу, па ће парк у дому заувијек чувати сјећање на старину и његове мудре мисли.

- Обрадовој липи смо посветили велику пажњу. С обзиром на то да је засађена у љетном периоду, кад није вријеме за садњу, имала је посебан третман - каже директор "Сунца" Радомир Ћућула.

Овај рогатички дом посјетиле су ових дана Обрадова супруга Рада, која живи у Данској и свастика Стојка Турањанин, која је допутовала из Чикага.

Моника Белучи

Међу штићеницима дома "Сунце" и данас се препричавају згоде Обрада Ђуровића. Остаће упамћено да је за вријеме снимања филма "На млијечном путу" тражио такси да би отишао у Требиње да види Кустурицу и да у његовом присуству пољуби Монику Белучи. Међутим, ова жеља остала је неостварена, јер су љекари процијенили да времешни романтичар не би добро поднио пут.

С. М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана