Лађе поново красе Требишњицу

Ратомир Мијановић
Лађе поново красе Требишњицу

Требиње - Дуго очекиваних десет лађа, које су јуче поринуте у Требишњицу, вратило је сјећања на времена када су оне биле атракција у граду сунца и омиљено окупљалиште бројних генерација Требињаца.

По нацрту тадашњих требињских лађа направио их је мајстор Ариф Чустовић из Полица, а ријеци су вратиле стари сјај. Трком ових пловила између мостова поново је успостављена стара атракција, па ће бројни Требињци и туристи имати прилику да уживају у пловидби ријеком Требишњицом од Бања до стубића код базена у Бреговима.

Координатор пројекта “Живот на граници БиХ и Црне Горе - старе стазе безвременског насљеђа и традиције”, у оквиру кога су израђене лађе, Миљан Вуковић рекао је да је поринућем лађа завршен пројекат у Требињу који је у ранијем периоду обухватио читав низ активности.

- Осим лађа, ревитализован је дио зидина Старог града, уређен прилаз ријеци, освијетљене су зидине, постављене паметне клупе, направљена је промотивна веб-страница, те је туристички валоризовано више културно-историјских споменика - навео је Вуковић.

Он је истакао да ће лађе моћи да буду изнајмљене бесплатно у наредних неколико дана, док ће након тога почети са наплатом.

- Вјерујем да ће овај пројекат допринијети да се употпуни туристичка слика града - навео је Вуковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да му је драго што су представници Европске уније препознали овај пројекат, који је међу три пројекта у цијелој БиХ који се финансирају из средстава ИПА прекограничне сарадње. Он је рекао да ће лађе на својствен начин обогатити туристичку понуду града, док ће бројним Требињцима омогућити да, послије више деценија, у лађама плове ријеком Требишњицом.

- И у наредном периоду у буџету ћемо планирати новац за реализацију оваквих и сличних пројеката - навео је Ћурић.

Шеф Кооперација делегације Европске уније у БиХ Ричард Маша навео је да људи у пограничним подручјима имају исте циљеве и планове, због чега ЕУ и подржава прекограничну сарадњу БиХ и Црне Горе.

- Драго нам је кад овако нешто можемо да подржимо. Лађе у Требињу су веома интересантне - навео је Маша.

Пројекат “Живот на граници БиХ и Црне Горе - старе стазе безвременског насљеђа и традиције” финансиран је из ИПА средства Европске уније у износу од око 330.000 евра уз суфинансирање Културног центра Требиње, града Требиња и Центра за културу из Плужина.

Печат старих времена

Требињци који су се окупили да испрате спуштање лађа у воду одушевљени су оживљавањем старих добрих времена на веома интересантан и користан начин.

- Лађе су нешто што нас Херцеговце подсјећа на стара добра времена, а уједно и прилика да град Требиње овим пројектом оствари неку зараду - рекао је Требињац Милан П.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана