Козарска Дубица пред финансијским колапсом

РТРС
Козарска Дубица пред финансијским колапсом

Козарска Дубица - Козарска Дубица је у финансијском колапсу. Због судских рјешења, рачун општине је блокиран. Касне плате, стипендије, али и одређени видови социјалне помоћи.

Сваки прилив новца на рачун општине у наредном периоду, биће блокиран, јер је на наплату стигао велики број судских пресуда, чији се поступци воде уназад десетак година. Износи од 30.000 марака па на више, дио су проблема, међутим двије пресуде које достижу износ од готово два милиона марака, највише брину руководство.

Раденко Рељић начелник општине Козарска Дубица каже да то апсолутно води у потпуни колапс овог буџета.

“Ми нажалост у овој општинској управи немамо могућност да нађемо рјешење за те велике проблеме. Ми ћемо тражити помоћ Владе”, истакао је Рељић.

Плате општинским радницима касне. Иако само 15 дана, проблеми су почели. Зна то и Данијела Кочан, и она и супруг, запослени су у општинској администрацији.

“Мени сад већ стижу кредити, мом мужу кредит, картице минуси и све остало. Ми радимо под констатнтним стресом. Не знамо шта ће бити сутра, имамо двоје дјеце”, пожалила се Кочанова.

Тешку ситуацију осјете и студенти због кашњења стипендија. Дугови се гомилају и према установама социјалне заштите.

Маја Шпица директорица Центра за социјални рад из Козарске Дубице наводи да дуговања корисницима што се тиче Центра за социјални рад износе 300.000 марака.

“Када су у питању једнократне новчане помоћи постоји дуг из прошле године, који је око 40.000 марака”, рекла је Шпица.

У изналажењу рјешења Рељић ће каже, тражити помоћ Владе Српске, али и покренути питање законске одговорности за садашњу ситуацију.

“Ми ћемо нажалост морати ангажовати један адвокатски тим, који ће морати бранити интересе општине. Мислим да ће ту доћи до великих проблема и да ће посла имати надлежне институције- полиција, тужилаштво...”, наводи Рељић.

Поручује, ако се проблем у вези са буџетом настави, биће принуђен на оставку, јер у овој ситуацији, како каже проблем сам не може да ријеши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана