Храст стар више од шест вијекова

Снежана Тасић
Храст стар више од шест вијекова

ПРИЈЕДОР - Мјештани приједорског села Марићка поносни су на храст стар више од шест вијекова, који у својој пуној љепоти још пркоси зубу времена. Као вишевјековна старина која памти догађаје овог поткозарског села, овај храст лужњак годинама привлачи пажњу путника намјерника, случајних пролазника, али и стручњака.

Налази се само неколико метара од олтара једне од четири цркве брвнаре на подручју ове општине, посвећене светом пророку Илији, подигнуте 1870. године.

- Предање каже да је прва црква овдје саграђена између 1650. и 1670. године и ти су подаци тачни - каже свештеник Срето Aлексић, који је у цркви у Марићкој службовао од 1986. до 2005. године.

Он истиче да су стручњаци долазили 1989. године да испитују у каквом је стању храст.

- На храсту је нађено 598 годова, што говори да потиче из доба Косовске битке - каже Aлексић.

Он је додао да у књизи, коју је издао Шумарски факултет из Бање Луке прије десетак година, пише да је он најстарије и највеће стабло у Републици Српској.

- Овај симбол села висок је 33 метра, а потребно је најмање 20 људи да га обгрли рукама - прича Aлексић.

Према Aлексићевим ријечима, прије сваког рата српски народ се окупљао у цркви и испод старог храста. Јован Рашковић је испод њега окупљао људе и са њима разговарао.

Занимљиво је да у Марићкој шуми сваке године страда по неколико храстова од грома, а овај стари храст увијек остане нетакнут.
- Многи већ давно вјерују да њега Бог ту чува. Он се налази уз сам руб цркве неких десет-петнаест метара од олтара. Никада није било таквог оштећења, он једноставно стари природно - рекао је Aлексић.

Под заштитом државе

Храст је власништво цркве Светог пророка Илије у Марићкој и заједно са овом светињом је под заштитом државе. Под заштитом државе су три цркве брвнаре из 19. вијека у приједорским селима Јелићка, Ракелићи и Буснови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана