Градишка добија трг Чубриловића

Милан Вујић
Градишка добија трг Чубриловића

Градишка - Општина Градишка и Завичајни музеј иницирали су изградњу трга у част најпознатије градишке породице Чубриловић која је обиљежила прошли вијек, посебно браћа Вељко и Васо.

До сада у Градишци по овој породици називе имају Основна школа “Васо Чубриловић” улица Браће Чубриловић и бивши Дом културе “Вељко Чубриловић” који је изгорио у пожару.

Према ријечима вишег кустоса, историчара Завичајног музеја Градишка Бојана Вујчића, планирано је да на мјесту гдје је била њихова кућа буде уређен парк, изграђен трг и постављена статуа Вељка Чубриловића.

- Тачније, на том мјесту је Јово Чубриловић подигао кућу, прије 1890. године. Он је био угледни градишки трговац. Имао је десеторо дјеце, од којих је троје умрло по рођењу. Седморо осталих били су веома школовани, истакнути борци за слободу - истакао је Вујчић.

Он наводи да је дао иницијативу са циљем да у 2018. години, поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата, буде подигнута статуа, али нису били створени услови за тај пројекат.

- Сада су створени услови да се у току 2019-2020. године уради трг испред црвене зграде у центру града, гдје постоји једно идеално мјесто и тај трг би носио назив Трг Чубриловића, а била би урађена и статуа Вељка Чубриловића - рекао је Вујчић који је додао да би комплетан дио пројекта био заокружен документарно-играним филмом о тој породици.

Начелник Градишке Зоран Аџић, који је дао подршку пројекту, сматра да Чубриловићима у родном граду треба одати почаст коју заслужују.

- На мјесту гдје је била њихова кућа поставићемо трајно и оригинално обиљежје и тренутно имамо идејно рјешење како би то изгледало. У оквиру овог пројекта, осим филма, осмислићемо и традиционалне програме који нове генерације треба да подсјећају на ову породицу - истакао  је Аџић.

Грађани Градишке имају само ријечи хвале за иницијативу изградњу трга посвећеном Чубриловићима, јер како кажу, ова породица је посљедњих година била заборављена.

- Одлична иницијатива, и све похвале за то. Сјећању на њих требало би се придавати много више пажње да их отргнемо од заборава - сагласни су Градишчани.

Историја

Вељко Чубриловић је био члан “Младе Босне” и веза између њених припадника и Србије. Оружје за извршење атентата над Францом Фердинандом, Гаврило Принцип и Трифко Грабеж пребацили су из Србије до Тузле и даље, пут Сарајева, преко Вељка Чубриловића и његових пријатеља Митра и Неђе Керовића и Цвијана Стјепановића, записали су историчари. Вељко је ухапшен у Прибоју 1914, а у сарајевском затвору провео је осам мјесеци, гдје је осуђен на смртну казну вјешањем.

Најмлађи учесник Сарајевског атентата био је Вељков млађи брат Васо, касније познати доктор историјских наука и академик. Осуђен на дугогодишњу робију, издржао је све муке и патње аустријских казамата и био један од малог броја преживјелих учесника атентата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана