Двије општине још чекају прву бебу

Милијана Латиновић

Бањалука - Борба против бијеле куге у Републици Српској не јењава, што потврђује и податак да у двјема општинама од почетка године није рођена ниједна беба, а у неке је прва рода слетјела тек прије неколико дана.

Плач новорођенчета у овој години још није одјекнуо у општинама Ново Горажде и Источни Дрвар, које годинама муку муче са негативним природним прираштајем.

Матичарка у Источном Дрвару Ковиљка Родић каже да од почетка ове године није имала ниједан упис у матичну књигу рођених.

- И оно мало становништва што имамо је старијег животног доба. Млади су овдје права ријеткост, па се све рјеђе зачује и плач новорођенчета. Ниједног новог становника нисмо добили у овој години - казала је Родићева.

Додала је да млади не желе да свију гнијездо у овој општини јер немају запослење нити основне услове за живот, те да на прадједовским огњиштима остају само стари и изнемогли.

Родићева је казала да за осам мјесеци ове године на подручју општине није било ни умрлих. Прворођену бебу у овој години још чекају и у Новом Горажду.

- Нисмо имали ниједан упис рођених, док је упис умрлих готово свакодневан. Труднице из наше општине се порађају у фочанској болници, па се и многа новорођенчад уписују у тамошњу књигу рођених. Колико знам, ове године нисмо имали ниједну принову - рекла је матичарка у овој општини Миланка Симић.

Прва рода у овој години у општину Доњи Жабар слетјела је тек прије неколико дана.

- За седам мјесеци ниједна беба није рођена. Тек почетком августа општина је постала богатија за једну дјевојчицу - рекла је самостална стручна сарадница за друштвене дјелатности у општини Доњи Жабар Драгана Танасић.

Демограф Александар Чавић истиче да је статистика поразна те да Српска од настанка до данас никада није имала нижи природни прираштај него што је то случај у првих шест мјесеци ове године.

- У првом полугодишту рођено је свега 4.180 беба. Годинама позитиван природни прираштај, од 64 локалне заједнице у РС, има само Бањалука. На негативан природни прираштај у великој мјери утицало је одсељавање младих који би у будућности требало да стварају потомство - рекао је Чавић.

Он је истакао да Српска мора што прије да пронађе системско рјешење и донесе документ о популационој политици РС, која би обухватала пронаталитетну политику, затим миграције и политику према старима.

- Било какве мјере у сфери демографске политике, да би донијеле неке резултате, потребно је да буду јасне и да се спроводе у дугим роковима - додао је Чавић.

С циљем подстицања наталитета и побољшања статуса мајки у Српској, од ове године незапослене мајке имају право на новчану накнаду у висини од 405 марака у трајању од 12, односно 18 мјесеци за треће дијете. Циљ ове мјере Владе РС јесте да буде смањена разлика између запослених и незапослених породиља и да незапослене имају примања током периода за који се запослене мајке налазе на плаћеном породиљском боловању.

Опрема за новорођенче

У Фонду за дјечију заштиту РС истичу да су за седам мјесеци ове године добили 5.115 захтјева за помоћ за опрему новорођенчета. Додају да је највише захтјева, 975, стигло из Бањалуке, затим 432 из Бијељине и 334 из Приједора.

- Свака мајка остварује право на 250 марака за опрему за новорођенче. Рок за подношење захтјева за остваривање овог права је годину од дана рођења дјетета - навели су у фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана