Добој се сјећа жртава из катастрофалних поплава 2014. године

РТРС
Добој се сјећа жртава из катастрофалних поплава 2014. године

Ријека Босна, ових дана, није пријетила Добоју , али је висок водостај од прије два дана отворио старе ране. Добој је поплављен на данашњи дан 2014, а тада је животе изгубило 11 грађана.

Висина воде 15.маја 2014. прелазила је и више од 7 метара. Кућа Слободана Радоњића скоро три метра била је под водом. Данас је, као и многе Добојлије, увјерен да таква катастрофа не би могла, нити смјела, да се понови.

- Прошли пут је било веома гадно,али се и заборави. Међутим, колико видим ове године су људи далеко организованији, учинили су све да избјегну оно најгоре - истиче Слободан Радоњић.

Његов суграђанин Саво Челик истиче да нема страха од нових поплава.

- Нисам се уплашио, али лично сам аутомобил склонио, кад се оно десило видио сам да се може свашта десити - са опрезом прича Саво Челик.

Посљедње временске неприлике и пријетња набујале Босне, осим за грађане, били су тест и за градске службе.

- Ова ситуација од јуче, прекјуче је показала да смо били спремни, да смо имали информацију, да смо имали координацију, да смо били у сталном засједању - поручује градоначелник Добоја Борис Јеринић.  

Пет година након поплава Добој још није потпуно заштићен. Бетонски блокови уз обале Босне, вреће с пијеском, опрема и људство нису довољни да би град заштитили од поплава какве су се догодила 2014.

- Са Јавним предузећем Воде Српске , као и са Владом Републике Српске, град Добој ће ући у пројекат заштите, тј. продубљивања корита ријеке Босне - тврди Јеринић.

У 2014. поплаве су Добоју нанијеле материјалну штету која премашује 172 милиона марака. Уз помоћ Владе Српске и бројних донација, обновили су и поправили поплављено, али 11 изгубљених живота трајно ће да упозорава и тражи одговор да ли се трагедија могла избјећи. На спомен-плочу на којој су исписана њихова имена, положени су вијенци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана