Добој се сјећа жртава из катастрофалних поплава 2014. године

РТРС
Добој се сјећа жртава из катастрофалних поплава 2014. године
Добој се сјећа жртава из катастрофалних поплава 2014. године

Ријека Босна, ових дана, није пријетила Добоју , али је висок водостај од прије два дана отворио старе ране. Добој је поплављен на данашњи дан 2014, а тада је животе изгубило 11 грађана.

Висина воде 15.маја 2014. прелазила је и више од 7 метара. Кућа Слободана Радоњића скоро три метра била је под водом. Данас је, као и многе Добојлије, увјерен да таква катастрофа не би могла, нити смјела, да се понови.

- Прошли пут је било веома гадно,али се и заборави. Међутим, колико видим ове године су људи далеко организованији, учинили су све да избјегну оно најгоре - истиче Слободан Радоњић.

Његов суграђанин Саво Челик истиче да нема страха од нових поплава.

- Нисам се уплашио, али лично сам аутомобил склонио, кад се оно десило видио сам да се може свашта десити - са опрезом прича Саво Челик.

Посљедње временске неприлике и пријетња набујале Босне, осим за грађане, били су тест и за градске службе.

- Ова ситуација од јуче, прекјуче је показала да смо били спремни, да смо имали информацију, да смо имали координацију, да смо били у сталном засједању - поручује градоначелник Добоја Борис Јеринић.  

Пет година након поплава Добој још није потпуно заштићен. Бетонски блокови уз обале Босне, вреће с пијеском, опрема и људство нису довољни да би град заштитили од поплава какве су се догодила 2014.

- Са Јавним предузећем Воде Српске , као и са Владом Републике Српске, град Добој ће ући у пројекат заштите, тј. продубљивања корита ријеке Босне - тврди Јеринић.

У 2014. поплаве су Добоју нанијеле материјалну штету која премашује 172 милиона марака. Уз помоћ Владе Српске и бројних донација, обновили су и поправили поплављено, али 11 изгубљених живота трајно ће да упозорава и тражи одговор да ли се трагедија могла избјећи. На спомен-плочу на којој су исписана њихова имена, положени су вијенци.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана