Бетонски зид спасава Србац од поплава

Дејан Јовичић
Бетонски зид спасава Србац од поплава

Србац - С циљем спречавања излијевања Врбаса у србачком селу Пријебљези, које би могло довести до потапања цијеле општине, почела је надоградња насипа, што ће онемогућити понављање катастрофалне ситуације из 2014. године када су поплаве Српцу нанијеле штету од око 10 милиона марака.

Да је тада дошло до попуштања врбаског насипа у Пријебљезима, та цифра била би вишеструко увећана. Због тога је одлучено да се предузму превентивне мјере и тај насип додатно ојача бетонским зидом дугим 2,2 километра.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да ће на појединим мјестима насип бити повећан за око 120 центиметара, што би у будућности требало да спријечи пробијање воде и катастрофе ширих размјера.

- Ова инвестиција је дио укупног пројекта реконструкције врбаско-савског насипа у Српцу у дужини од 9,2 километра, за шта ће бити издвојено 3,1 милион КМ. Пројектом је обухваћено 5,2 километара савског и четири километра врбаског насипа, а рок за завршетак радова је година - истакао је Драгосављевић.

Пројекат се реализује у оквиру програма "Управљање ризиком од поплава у Републици Српској" који имплементира Европска инвестициона банка, а инвеститор је Јавно предузеће "Воде Српске". Радове изводи Грађевинско предузеће "Кесо промет" из Зворника.

Мјештанка Пријебљега Ивана Кесић каже да се и сада сјећа катаклизмичних сцена од прије четири године када је на стотине мјештана и добровољаца дошло у њено село да спаси Србац од набујалог Врбаса.

- Вода је сваког часа пријетила да се излије преко насипа и угрози не само наше село, већ и комплетно градско подручје, које би се нашло под водом. Због тога су мјештани и бројни волонтери сатима неуморно градили зечије насипе у дужини од два километра, а била је ангажована и бројна механизација. Тешком муком и уз велике напоре, спријечен је најгори сценарио - рекла је Ивана. Она подсјећа да су и поред тога бројна домаћинства у Пријебљезима била захваћена поплавама, посебно у небрањеном дијелу села.

Почетком октобра почела је и реконструкција савског насипа у Српцу, који је претрпио оштећења приликом посљедњих поплава у марту ове године, због чега су такође постављани зечији насипи како би се зауставила ријека Сава, која је пријетила да достигне рекордан ниво водостаја на том подручју.

- Штета коју смо тада претрпјели на грађевинским објектима, пољопривреди и јавној инфраструктури износила је око 228.000 КМ. Нарочито велике трошкове одбране од поплава имали смо управо на савском насипу, гдје су бројне грађевинске машине, уз помоћ добровољаца, постављале вреће са пијеском да бисмо заштитили насип од пробијања и плављења читавог града - рекао је Драгосављевић.

Милионске инвестиције

У санацију водопривредних објеката у Српцу Влада РС је до сада уложила 3,2 милиона КМ, а у току је и ревитализација црпних пумпи у овој општини у вриједности од 2,5 милиона КМ. Када се узме у обзир и започети пројекат санације врбаско-савског насипа, укупна улагања у јачање система одбране од поплава на подручју србачке општине износиће око 8,8 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана