Бављење љековитим биљем у Херцеговини посао са перспективом

ATV
Бављење љековитим биљем у Херцеговини посао са перспективом

Производи од љековитог биља из Херцеговине су све траженији у свијету. Само прошле године БиХ је извезла етерична уља у вриједности од око 10 милиона марака. Зато плантаже смиља, лаванде, вријеска и другог биља, ових дана красе херцеговачка поља.

Лаванда са љубињске плантаже за жетву је спремна за неких десетак дана. Након тога од ње ће се правити етерична уља која ће завршити на свјетском тржишту. 

Љубињско предузеће “Љ-биље” производи све, од саднице до готовог производа. Њихови чајеви, мирисне кесице па чак и креме од лаванде стално иду преко границе. Осим са својих плантажа, биље узимају и од коопераната којих је све више. Највећи акценат је на етеричним уљима.

“Етерична уља правимо од лаванде, смиља, вријеска, рузмарина и жалфије. Етерична уља завршавају углавном на свјетском тржишту, ми смо иначе извозно оријентисана фирма и преко 60 одсто извозимо на инотржиште. Најдаље Америка, Канада, Русија и Аустралија”, истакла је Слободанка Дангубић, “Љ-биље”, Љубиње.

И до Кине ће стизати херцеговачко љековито биље. Петнаестак представника кинеских компанија прошетало се ових дана по херцеговачким плантажама. Произвођачи сигурни да ће се Кинези поново вратити.

“Кинези су врло озбиљни и то нису били туристи него заиста еминентне кинеске компаније. Чини ми се реално да сада постоји могућност да се неко од тих компанија врати са озбиљном причом и намјером да ради”, истакао је Радован Анђелић, предсједник Групације за љековито биље и етерична уља БИХ. 

Највише проблема стварају комшије из западне Херцеговине. Засадили су огромне плантаже смиља па је цијена килограма етеричног уља са двије хиљаде пала на свега 700 евра. Произвођачи са југа Српске наде полажу у друге врсте љековитог биља којих у Херцеговини има на претек.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана