За бебе “из епрувете” по 2.500 марака

Јелена Цвијановић
За бебе “из епрувете” по 2.500 марака

Бањалука - Брачним паровима, који се боре са стерилитетом, смијеши се нова нада да постану родитељи, јер ће из градске касе бити издвојено 65.000 марака за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње.

На њихову радост Градска управа објавила је јуче јавни конкурс за додјелу једнократне новчане помоћи за суфинансирање трошкова  једног поступка биомедицински потпомогнуте оплодње.

- Конкурс је отворен до 25. јула, а могу се пријавити жене до 42 године са пребивалиштем на подручју Бањалуке, које су искористиле право на све поступке биомедицински потпомогнуте оплодње на терет средстава Фонда здравственог осигурања РС, а да нису раније оствариле право на додјелу једнократне новчане помоћи код града - саопштено је из Градске управе.

Појединачни износ који ће бити додијељен је 2.500 КМ.

Вјештачка оплодња је за Тамару П. била једина нада да постане мајка. Она је казала да ју је трновит пут, прожет дугом и исцрпљујућом борбом, на крају ипак довео до циља. Поносно гледајући у своју трогодишњу дјевојчицу данас јој могу потећи само сузе радоснице, а тугу је оставила иза себе.

- Подршка и праве смјернице могу увелико да олакшају ову борбу. С друге стране, слушањем савјета нестручних људи губи се драгоцијено вријеме. Супруг и ја смо тражили у свему сламку спаса, па смо касније кривили себе што смо у 21. вијеку вјеровали у неутемељене приче и старе “лијекове” за зачеће, док је биолошки сат откуцавао. Ипак, вјештачка оплодња била је свјетло на крају тунела, које нас је обасјало након трећег покушаја -  казала је Тамара П. додајући да је неописив осјећај држати у рукама своје дијете због чега се свака борба исплати.

Предсједница Удружења “Радосница школа за труднице” Влатка Бојанић истиче да је осим материјалне, паровима који се боре са стерилитетом потребна и психолошка подршка.

- Потребно је организовати радионице са психологом или психијатром, јер ови парови пролазе кроз изузетно стресан период када се не остваре као родитељи приликом једне, друге и сваке наредне вјештачке оплодње - казала је она.

Бојанићева је казала да је најважније не одустајати од борбе.

- Потребно је да се учлане у удружења која окупљају људе са таквим проблемом, да траже додатне одговоре гинеколога, не само једног, већ више њих, те да траже надокнаде за ове интервенције - истакла је Бојанићева.

Она каже да је субвенција града искорак напријед, који додатно улива наду да ће се зачути плач више беба.

Пријаве

Из Градске управе су саопштили да се пријаве на конкурс са потребном документацијом достављају се Одјељењу за  образовање, здравство, омладину и спорт.

- Све информације у вези са конкурсом могу се добити код самосталног стручног сарадника за здравство, путем телефона број: 051/244-444, локал 710, или директно у канцеларији број 23 - додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана