Трка дајак чамаца: Андреј Замоло побиједио 22. пут

Анадолија
Трка дајак чамаца: Андреј Замоло побиједио 22. пут

Бањалука - Андреј Замоло из Бањалуке побиједио је у данашњој трци дајак чамаца на Врбасу, организованој у оквиру манифестације “Љето на Врбасу”.

Замоло је у традиционалној трци побиједио 22. пут, иза себе је оставио 15 такмичара који су покушали да ове године надмаше најбољег бањалучког дајакаша.

Другопласирани је био Драган Бабић, а трећепласирани Александар Стојановић, а Бањалучани су дуж обала Врбаса пружили подршку такмичарима, нарочито на плажи Абација гдје је био старт и циљ трке.

Замоло је по завршетку трке оцијенио да су услови за вожњу дајак чамаца били идеални, да је водостај био одличан, а вријеме стабилно. На питање да ли му ове трке представљају изазов обзиром да годинама побјеђује Замоло је рекао да се увијек појављују нови такмичари који желе да га побједе.

“То је и мени подстицај да издржим да наставим побјеђивати, али сваке године су ми све ближе и ближе”, рекао је он.

Осим трке сениора данас су одржане и трке у конкуренцији јуниора и ветерана. Златко Кивач, побједник у категорији ветерана рекао је да су за успјех кључни воља, знање и искуство, те љубав према Врбасу и дајаку.

“Конкуренција је увијек јака, сви који се такмиче су спремни и свјесни да морају бити спремни да би издржали трку. Мало среће, мало више тренинга и освоји се и прво мјесто”, рекао је Кивач.

Нагласио је да је 40 година “уз Врбас”, а да се такмичи како би осјетио адреналина и вратио се пар година уназад.

Дајак чамци или чамци са дајаком представљају један од симбола Бањалуке. У питању су дрвени чамци дуги преко седам метара, које возачи покрећу дајаком, дрвеном мотком којом се одгурују о дне Врбаса. Носивост ових чамаца је око 500 килограма, а у прошлости се на овај начин превозио терет па је носивост била око тону. Данас се користи за уживање на Врбасу, а иако у чамац може стати шест одраслих особа, три особе и возач добитна су комбинација за идеалну вожњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана