Санација моста код Инцела

Весна Поповић
Санација моста код Инцела

Бањалука - Санација моста код фабрике "Инцел" на улазу у насеље Чесма је почела.

Тренутно се ради на обнови челичне конструкције моста, који прелази преко ријеке Врбање. Осим овога, у склопу редовног одржавања мостова планирана је и санација оштећења на асфалту и пјешачкој стази. Оштећења су утврђена редовним прегледом мостова. Како би било успорено даље пропадање конструкције, забрањен је саобраћај преко овог моста за возила чија укупна маса прелази пет тона.

Из Градске управе подсјећају да је извршена и процјена стања висећег моста код фабрике "Витаминка" у Чесми.

 - Мостови се могу користити у складу са датим ограничењима, а према сигнализацији постављеној на прилазима мосту. Контрола поштовања постављене саобраћајне сигнализације од стране учесника у саобраћају је у надлежности ЦЈБ Бањалука - објаснили су у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Додали су да је у току процедура за добијање грађевинске дозволе за изградњу новог моста на истој локацији те да је за то потребно око два милиона КМ. Овогодишњим буџетом града нису предвиђена средства за изградњу мостова.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић је подсјетио да је прије неколико година, када је уведено ограничење носивости моста код "Инцела", у овом насељу владао потпуни саобраћајни колапс.

- Забрана за теретна возила и даље важи, али се не поштује, јер камиони пролазе преко моста. Веома је оштећен - нагласио је Маличевић. Додао је да ни мост код "Витаминке" није у бољем стању, те да његову изградњу кочи недостатак новца.

Зелени мост

Зелени мост је почетком марта био затворен за саобраћај због оштећења коловозне површине.

- Оштећење је санирано, с тим да ће асфалтни слој бити урађен када то дозволе временски услови. Мост је у потпуности безбједан за саобраћај. Планском документацијом је предвиђена изградња новог моста, али су за реализацију неопходна вишемилионска средства која нису планирана у овој години - рекли су у Градској управи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана