Обилазница на Обилићеву чека путаре

Весна Поповић
Обилазница на Обилићеву чека путаре

Бањалука - Градња источног транзита на дијелу од Крфске до улице Гаврила Принципа у Обилићеву ускоро би могла да буде настављена јер је у току процјена понуда које су пристигле на тендер за избор извођача радова, а вриједност ове инвестиције је 1,3 милиона марака.

Нова дионица биће грађена иза стадиона Фудбалског клуба Напријед према новом Зеленом мосту, који је у изградњи, и тиме ће бити обезбијеђена нова саобраћајна веза између источног и западног транзита, те бољи проток саобраћаја и смањене гужве кроз Обилићево.

Ријеч је о једном од најзначајнијих саобраћајних пројеката, јер ће на овај начин бити направљена обилазница око ужег градског језгра. У предузећу “Путеви РС” нису могли прецизирати када ће радови почети.

- У току је евалуација и провјера понуда приспјелих на тендер. Док та процедура не буде завршена, не може се говорити о извођачу радова - рекли су у “Путевима РС”.

Додали су да је по избору најповољнијег извођача и надзора радова потребно испоштовати и законску процедуру.

- Тек након тога моћи ће бити уведен извођач у радове - навели су “Путевима РС”.

Казали су да је рок за извођење радова 90 радних дана од увођења извођача на градилиште.

- Пројектом је предвиђена изградња око 300 метара главне саобраћајнице и санација око 160 метара постојеће трасе. Осим тога, постојећа дионица ће бити проширена са десне стране - рекли су у овом предузећу. 

Из “Путева РС” су казали да су обезбијеђена средства за овај пројект, али нису прецизирали о којем износу је ријеч. Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је казао да је град урадио пројекат за наставак градње источног транзита, те процијенио да је вриједност радова 1,3 милиона КМ.

- Пројекат је достављен “Путевима РС” и сада чекамо да они изаберу извођача радова - казао је Сандић.

Додао је да је град за учешће у овом пројекту ове године обезбиједио милион марака кроз емисију обвезница, од чега ће 600.000 КМ бити уложено у градњу тротоара, бициклистичке стазе и оборинске канализације, док је 400.000 КМ намијењено за рјешавање имовинско-праваних односа. Сандић је истакао да се на наставак градње ове дионице дуго чека.

Прва дионица

Једна дионица источног транзита пуштена је у функцију у јулу. Спојен је Булевар Десанке Максимовић са Крфском улицом, у дужини око 440 метара, са двије коловозне траке појединачне ширине три и по метра за сваки смјер. “Путеви РС” су у те радове уложили 805.000 КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана