Нових 50 рампи за особе са инвалидитетом

Глас Српске
Нових 50 рампи за особе са инвалидитетом

Бањалука - Како би се олакшао приступ особама са инвалидитетом, ове седмице ће на више локација на градском подручју започети изградња приступних рампи на саобраћајницама.

Према најавама из Одјељења за саобраћај и путеве, биће изграђено око 50 рампи које би требало да олакшају кретање особама са инвалидитетом. Бројна удружења грађана и невладин сектор али и стручна лица су указивала на повећану потребу побољшања инфраструктуре за инвалиде

– На основу ранијих састанака и анализа са удружењима, која окупљају особе са инвалидитетом, израђена је анализа стања јавног превоза и евидентиране локације на којима је потребно изградити нове приступне рампе и санирати постојеће које су оштећене. У складу с тим, утврдили смо приоритетне локације на којима ћемо радити овог љета - кажу у Одјељењу за саобраћај и путеве.

У првој фази, биће изграђене рампе у улицама: Здравка Челара, Патријарха Макарија Соколовића, Теодора Колконтрониса, Ђуре Даничића, Тржничкој и Иве Лоле Рибара.

– Поред набројаних улица, изградња рампи за особе са инвалидитетом и санација тротоара изводиће се и у Трапистима, од раскрснице на укрштању Булевара Милутина Миланковића, улице Илије Гарашанина и Слатинске улице до Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” - додају из Одјељења за саобраћај и путеве.

Особе са инвалидитетом поздрављају активности Градске управе на побољшању инфраструктуре.

- Треба рећи да је велики број улица у нашем граду покривен рампама али има и знатан број оних који нам представљају проблем за кретање.  Наши суграђани су веома љубазни и желе сваки пут када се у колицима нађем пред тротоаром да ми помогну да се попнем на пјешачку стазу. Међутим, са изградњом приступних рампи мени нико неће требати да помаже јер ћу моћи да се крећем сам - каже један суграђанин, особа са инвалидитетом који није желио да му име објавимо.  

Јавни превоз

Генерална је интенција да и све јавне институције имају приступне рампе за инвалидна лица.

- Поред појединих установа требало би омогућити лакши приступ градском превозу. Неколико је аутобуса у граду који пружају могућност да без помоћи добрих људи с колицима можемо ући и изаћи на стајалиштима. Требало би да их је више - рекао је саговорник “Гласа Српске” који је желио да буде анониман.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана